Zdravlje

VIŠE SOJEVA GRIPA REGISTROVANO U SRBIJI! Profesorka sa Medicinskog objasnila kada NE morate da se javite lekaru

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo koji simptomi su znak za odlazak lekaru, ako jedan izostane, nema potrebe da idete, kaže profesorka. U Srbiji zabeležena tri soja virusa gripa.

Izvor: Kitja Kitja/Shutterstock.com

Korona brojke su oborile rekord u Srbiji, a u punom jeku je i sezona respiratornih virusa koji se javljaju zimi. "Flurona", odnosno istovremeno zaražavanje koronom i gripom, prilično je retka pojava a sada je profesorka sa Medicinskog fakulteta objasnila kada bi se trebalo obratiti lekaru.

Prof. dr Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu navodi da stručnjaci na "Torlaku" dobijaju uzorke za ispitivanje gripa, kao i da istovremeno rade ispitivanje istih uzoraka i na koronu.

"Do sada nije potvrđen slučaj flurone, a građane najviše buni to što imaju simptome korone, pa rade testove nekoliko puta i budu negativni. Ali moraju da znaju da sada cirkulišu razni respiratorni virusi. Tu su grip, parainfluenca, adenovirusi," rekla je ona.

Prof. dr Knežević podvlači da ne treba u svakoj situaciji požuriti kod lekara.

"Ako nekoga malo boli grlo i kašlje bez povišene temperature, neka sačeka dan-dva da vidi kako se razvija situacija i ako se pojavi visoka temperatura, tada treba ići kod lekara. Ako neko kija i kašlje dva dana bez ikakvih drugih simptoma, onda ne mora da poseti lekara", rekla je ona.

Na Institutu "Batut" kažu da se trenutno registruje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost, a na teritoriji Beograda u cirkulaciji su virusi tipa AH3 i AH1, dok je u Novom Pazaru zabeležen grip tipa AH3.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Politika)

Tagovi