Korona presek

PONOVO PETOCIFRENE KORONA BROJKE: Skoro 13.000 zaraženih u Srbiji, 26 osoba preminulo!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Korona virus je u prethodnih 24 časa potvrđen kod još 12.877 ljudi od 33.195 testiranih. Nažalost, preminulo je još 26, a broj pacijenata na respiratorima je 85, a na bolničkom lečenju je 2.287 inficiranih. 

Dan ranije u Srbiji je bio postavljen crni rekord sa od 13.693 novozaraženih, 22 preminulih i 86 osoba na respiratorima.

Pročitajte teme dana vezane za korona virus!

* Ispovest Novaka Đokovića

Nakon višednevne agonije u Australiji, Novak Đoković se oglasio i poručio da je pogrešio jer je zaražen korona virusom dao intervju jednom sportskom listu. Pročitajte detalje - kada je Novak dobio pozitivan test i da li je imao simptome, a oglasio se i novinar koji ga je intervjuisao!

Zbog ove situacije australijske vlasti prete Novaku zatvorom!

Izvor: Profimedia

* Upozorenje doktorke Gvozdenović

Imunološkinja dr Eleonora Gvozdenović upozorila je da simptomi omikrona mogu da zavaraju ali da nikako ne smemo da se opustimo i tvrdimo da daje lakšu kliničku sliku kod svih pacijenata.

"Mi imamo iskustvo o kliničkoj slici ovog soja virusa, ali ipak ne smemo da kažemo da je blaga. Mora to neko ko je proučavao da kaže. On kruži izvesno vreme, moramo da kažemo da se ne mora ići istog momenta u ambulantu. Ne mora iste sekunde test. Ne moramo insistirati na tome, jedan moj rođak je kašljao, imao temperaturu, osećao se loše. Dobio je antigenski negativan, pa PCR do sutra čekao, pa je i on bio negativan. Sada kruže razni virusi u ovo doba godine, ovo su meseci poznati po respiratornim infekcijama. Boravimo u zatvorenom, lako se inficiramo", rekla je doktorka i podvukla da je korona, kao i ostale sezonske infekcije, zapravo kapljična infekcija a da takve infekcije zaustavljamo nošenjem maske.

Izvor: Prva screenshot

"One se zaustavljaju nošenjem maski, i dalje ćemo pričati o izuzetno bitnim maskama. Ako vi i ja razgovaramo na pristojnoj udaljenosti, možemo da budemo bez maski. Ali ako se ja nakašljem, to više nije pristojna distanca. Zna se odavno da ko ima kijavicu, ne ide u goste. Zakažete kod prijatelja ručak, zapuši vam se nos, naravno da ćete se javiti i reći - ne dolazim", rekla je ona.

* Pomama za kućnim testovima u Srbiji

Kućni antigenski testovi, takozvani "brzi", ne mogu se naći u svim apotekama. Interesovanje je ogromno jer ljudi žele kod kuće da se testiraju na korona virus, a ne da čekaju u redovima ispred kovid ambulanti.

Pročitajte kako je najbolje uraditi kućni test i kada on daje lažno negativan rezultat!

* Zdravstveni porez za nevakcinisane 

Jedna zemlja ulazi u istoriju zbog uvođenja zdravstvenog poreza za ljude koji nisu vakcinisani. Pročitajte sve o porezu na odbijanje vakcine!

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi