Zdravlje

REDOVI ISPRED AMBULANTI OGROMNI, A JEDNA BROJKA NAJVIŠE BRINE! Dr Bekić: Dnevno imamo više od 20.000 zaraženih!

Autor Nataša Petrović

Direktor Doma zdravlja Savski venac upozorava da je broj zaraženih još veći od objavljenog, a evo i zašto.

Izvor: TV Prva/screenshot

Poslednjih dana epidemiološka situacija u Srbiji se znatno pogoršala. Broj zaraženih je ogroman, omikron soj je dominantan, a redovi ispred kovid ambulanti su veliki, pa se na preglede ponegde čeka i po nekoliko sati.

"To je uzrokovalo više faktora, jedan je sigurno omikron soj koji se širi pet puta brže nego svi ostali, imali smo jednu usporenu i neadekvatnu imunizaciju u državi, veliki broj kontakata i moram da kažem da se baš ne pridržavamo propisa i mera. Sve je to uspelo da dovede do jednog broja pozitivnih pacijanata, sada imamo oko 13.000, ali šta je sa građanima koji nisu stigli na red, koji su ostali kod kuće, nisu otišli jer nemaju težu kliničku sliku i žele da im to prođe u kućnim uslovima? Mi sada već znamo da je sigurno broj preko 20.000 zaraženih svaki dan, to je jedan ogroman pritisak na zdravstveni sistem i pokušavamo da se adaptiramo postojećim uslovima", rekao je direktor Doma zdravlja Savski venac, dr Zoran Bekić gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

On je istakao da kliničke slike jesu nešto lakše nego pre, "ali sigurno već sada imamo srednje teške i teške kliničke slike, već sada vidim kako počinje da raste broj pacijenata na respiratorima, kako je svaki dan preko 20 ili do 20 umrlih osoba".

Dr Bekić je rekao da su u Domu zdravlja Savski venac krajem decembra imali aizmeđu 120 i 150 pregleda dnevno, a sada imaju više od 500. Međutim, najviše zabrinjava procenat pozitivnih.

"Mislim da zabrinjava broj pozitivnih prvih pregleda, znači kad pacijent prvi put dođe u ambulantu. Krajem decembra imali smo negde 22 do 25 odsto pozitivnih koji su došli na prvi pregled, sad je taj broj više od 50 odsto".

S obzirom na to da raste broj zaraženih i broj pregleda, te da je sve veći pritisak na kovid ambulante, dr Bekić je rekao da se razmišlja o tome da Sajam postane kovid ambulanta.

"Prvo ćemo da pokušamo da prilagodimo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sve Domove zdravlja, ako to ne uspe i nastavi da raste broj pacijenata, ako su redovi sve veći, sigurno će se otvarati kovid sistem na Sajmu".

Kada je reč o kraju pandemije, čemu se svi nadamo, doktor kaže da bi prokuženost i imunizacija mogli da nam pomogne.

"Sigurno je da je ovo jedan od scenarija u dobrom delu, da se ide na prokuženost populacije, da ćemo mi npr. ako imamo tridesetak ili 20.000 dnevno, da ćemo sigurno u periodu od 30 dana imati 500.000 ili 600.000 inficiranih. Prokuženost i imunizacija sigurno će da dovedu do endemskog virusa, ali kada će se to desiti i da li će ovaj soj da se promeni, da opet daje neke slike sa daleko težom kliničkom slikom, to je ipak pitanje. Želim samo da ukažem na oprez i da se ne opuštamo previše, korona je ipak do sada bila ispred nas".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi