Dnevni presek

MALO MANJE ZARAŽENIH, POVEĆAVA SE BROJ PREMINULIH: Najnovije korona brojke ne obećavaju!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: SkyNews/YouTube

Prema najnovijem preseku, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 11.248 obolelih od korone, među 25.323 testiranih, a nažalost, još 26 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 99 pacijenata, dok je na bolničkom lečenju 2.436 obolelih od kovida. 

Podsetimo, juče je u našoj zemlji bilo 12.559 zaraženih koronom, 19 preminulih, a 88 inficiranih je bilo na respiratorima.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Ispovest žene koja se posle dve vakcine zarazila koronom

Svoje iskustvo sa koronom je sa redakcijom MONDA podelila jedna Beograđanka J.Ž (44), koja se nakon što je primila dve doze kineskog cepiva Sinofarm, u trenutku nepažnje zarazila koronom, ali je bila veoma iznenađena količinom antitela nakon cele situacije.

Ona je otkrila i šta joj je doktorka rekla o riziku od omikrona

* Vakcina presudna u težini simptoma

Mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler rekao je danas za TV Prvu da "sigurno imamo više od 20.000 zaraženih dnevno, na nedeljnom nivou imamo možda 150.000-200.000", a zatim je objasnio od čega zavisi težina simptoma.

"Osnovna stvar je da li ste vakcinisani ili niste. Mi zaboravljamo ključnu stvar da su i u Južnoj Africi takva iskustva, i u ovim zemljama gde imaju stotine hiljada zaraženih, ključna razlika u težini simptome jeste da li ste vakcinisani. Ako ste vakcinisani, imate par dana simptome, mnogo blaže nego nevakcinisani, vrlo je mala verovatnoća da ćete biti za hospitalizaciju. Oni koji nisu vakcinisani će imati sasvim solidne simptome, biće kao pregaženi".

* Najčešći postkovid simptomi

Od izbijanja epidemije korona virusom u Srbiji je do sada zaraženo 1.425.147 ljudi, u proseku skoro svaki peti građanin, a mada su se od bolesti izazvane kovidom-19 mnogi uspešno izlečili, sve je više onih koji i mesecima posle preležane infekcije osećaju blaže ili teže tegobe. Srčani udar, moždani udar, podrigivanje, dijareja, promene raspoloženje, hrkanje, crvenilo očiju, pa čak i smanjenje penisa i problemi sa intimnim odnosima, samo su neke od posledica zaražavanja kovidom koje mogu da potraju i po nekoliko meseci posle preležane infekcije, pokazale su studije koje su sprovedene širom sveta.

Neke od tih studija otkrivaju da oko 30 odsto pacijenata s kovidom ima posledice i posle nekoliko meseci - pored umora, teškoća s disanjem, problema sa srcem, pamćenjem i takozvane moždane magle, mogu da se razviju i novi simptomi, koji se nikada nisu manifestovali pre i tokom bolesti, kao što su emocionalna labilnost, poremećaji raspoloženja, anksioznost i nesanica.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi