Zdravlje

STRUČNJACI UPOZORAVAJU TRUDNICE! Zabrinjavajući novi podaci o koroni i trudnoći - evo šta je najveći RIZIK

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus kod trudnica daje teže simptome a povećava rizik od tragičnih komplikacija.

Izvor: YouTube/RT Documentary/Screenshot/Ilustracija

Jedna studija sprovedena u Škotskoj pokazala je da su trudnice, kada se zaraze koronom, u većem riziku od težeg oblika bolesti ali i gubitka bebe. Povećan je i rizik od smrti deteta na porođaju ili u prvih mesec dana života, a najveći je među ženama koje su se porodile u roku od mesec dana nakon što im je dijagnostikovan kovid. U Škotskoj je broj smrtnih slučajeva beba kod nevakcinisanih trudnica bio četiri puta veći nego kod drugih porodilja, a praćeni su podaci 130.000 žena.

Kakva je situacija kod nas, objasnio je ginekolog i akušer u KBC "Dragiša Mišović" dr Vanja Milošević. Srbija nema frapantne stope neželjenih ishoda trudnoća, ali to ne znači da bi trudnice smele da se opuste, već moraju da budu odgovorne.

"Treba biti iskren prema trudnicama, sagledati sve i doneti odgovarajuću odluku što se vakcinacije tiče. Ne treba ih plašiti, vakcine su bezbedne ali je preporuka da se trudnica vakciniše posle 12. nedelje trudnoće", rekao je on.

"I one trudnice koje su se vakcinisale u ranoj trudnoći, jer nisu ni znale da su u drugom stanju, nisu imale nikakve neželjene efekte", kazao je on.

"Nije primećen veliki porast broja spontanih pobačaja, u klinici je tokom 2021. godine porođeno 8.500 žena od kojih je 176 bilo pozitivno na korona virus. Situacija nije alarmantna, ali buduće mame trebalo bi da budu na oprezu", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Kurir)