Zdravlje

BROJ PACIJENATA UBRZANO RASTE, IMA I TEŽIH OBLIKA KORONE: Dr Timotijević otkrila sa kojim simptomima najviše dolaze

Autor Nataša Petrović

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti upozorava da broj zaraženih koronom rapidno raste, a otkriva i na koje simptome se najviše žale.

Izvor: YouTube/screenshot/K1 televizija

Srbija obara rekorde petocifrenim brojevima zaraženih na dnevnom nivou, a naši stručnjaci upozoravaju i da je realan broj drastično veći jer se mnogi ne javljaju lekaru zbog lakših simptoma.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević ističe da je zabrinjavajuće to što će korona brojke i dalje da rastu.

"Svi smo svedoci da raste broj pacijenata zaraženih omikronom, činjenica je da nas sve to brine i još je strašnije da će taj broj rapidno rasti u periodu koji je pred nama. Od 6. marta 2020. godine, kada je u Srbiji zvanično registrovan prvi oboleli, do danas kao da se ništa nismo naučili, kao da nismo ozbiljno shvatili koliko je taj virus opasan i koliko su posledice koje nosi strašne. Raste broj pacijenata, i ne samo pacijenata, nego i onih kod kojih su zastupljene teže kliničke slike, odnosno koji zahtevaju upućivanje u kovid bolnicu", rekla je ona za Jutarnji program RTS-a.

Gradski zavod za plućne bolesti od 6. januara je opet u kovid sistemu, nakon samo tri nedelje rada u nekovid režimu, a dr Timotijević je objasnila kojih pacijenata ima najviše.

"Prvi pacijenti su mahom bili mlađi ljudi, zaraženi uglavnom na organizovanim ili privatnim žurkama, doček Nove godine je bio u pitanju, da bi vremenom krenula i starija populacija, odnosno njihovi prvi kontakti, članovi porodica, kolege itd. Sada već imamo sledeći talas, to su povratnici sa zimovanja, tako da smo opet u situaciji u kojoj smo bili i prošle godine – nepoštovanje mera, i ono što je činjenica to je da je najveći broj pacijenata koji dođu u našu ustanovu nevakcinisan".

S obzirom na to da je Gradski zavod za plućne bolesti trijažni centar, ističe da kod njih ne dolaze samo laki pacijenti.

"Mi smo neka spona između kovid ambulanti i kovid bolnica, to nisu tako laki pacijenti, koji imaju samo simptome gornjih disajnih puteva, što je tipično za omikron. Opet su ovo pacijenti koji imaju temperature, pacijenti koji dođu u Gradski zavod oni imaju temperature koje traju i po nekoliko dana, sve je više takvih pacijenata. Zastupljena je malaksalost, iscrpljenost, otežano disanje, tako da ne možemo da kažemo da je ovo jedna klasična prehlada".

Ona je upozorila i da se menja klinička slika pacijenata.

"Menja se, imamo pacijenata koji imaju ili jednostanu ili obostranu upalu pluća, koji zahtevaju upućivanje u bolnice i uglavnom su to stariji pacijenti koji imaju pridružene bolesti - da li su u pitanju komorbiditeti, visoki pritisci, šećerna bolest, u svakom slučaju ne možemo da kažemo da je kod svih pacijenata u pitanju blaža klinička slika, ima i pacijenata sa komplikacijama".

Ona je apelovala na obolele da se nikako ne leče na svoju ruku.

"Pacijenti dođu kod nas da su već ispili, pre svega antibiotika, svih mogućih kombinacija antibiotika, koji su u većini slučajeva bili bespotrebni. Nama to dodatno komplikuje jer ako klinička slika stvarno zahteva lečenje antibiotikom, nama je suženo manevarsko polje, ne ostavljaju nam mnogo lekova za izbor", zaključila je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi