Zdravlje

MOŽE LI VAGINA DA BUDE PREVELIKA? Ginekolog sve otkrila: Žene ubeđene da je OVIM neguju, a može biti OPASNO po zdravlje!

Autor Tamara Veličković

Kako treba da izgleda oblik i veličina zdrave vagine? Saznajte u nastavku!

Izvor: Shutterstock/Doucefleur

"Kao neko ko vidi oko 35 vagina dnevno, mogu da vas uverim da dolaze u svim oblicima i veličinama", započela je tekst ginekološkinja Heder Rup koja u nastavku otkriva da li vagina zaista može biti velika i na koje promene treba da obratimo pažnju. Život, porođaj, debljanje, seksualna aktivnost i hormonalne promene mogu vremenom uticati na konture vagine, ali da li je to problem?

Vagina je mišićna cev koja je u proseku duga 8-16 cm. Proširuje se tokom seksualne aktivnosti, a još više nakon porođaja. Vaginalni porođaj može uticati na oblik vagine, koja je neverovatno otporna i stvorena za porođaj. Većina njih se brzo vraća u normalu, ali kada porođaj uključuje velike bebe ili višestruki porođaj, karlično dno se može oštetiti, što trajno utiče na oblik i funkciju vagine.

Oporavku karličnih mišića od porođaja potrebno je oko 6-12 nedelja. Ako posle tog perioda, imate bilo koji od sledećih simptoma, možda imate oštećenje karličnog dna:

  • curenje urina
  • problemi sa kontrolom oslobađanja gasova ili zadržavanja stolice
  • bol
  • ispadanje tampona

Ako se vaša vagina nakon prođaja nije vratila tako dobro kao što biste voleli, postoje stvari koje možete učiniti kako biste vratili svoju vaginu i karlično dno u formu. Možete početi sa gubitkom težine (ako je vaš indeks telesne mase veći od 30) i vežbama koje jačaju vaše jezgro. Ako ovo ne funkcioniše, onda postoje specijalizovani fizioterapeuti koji su obučeni da pomognu ženama da ojačaju svoje karlično dno.

Ako fizikalna terapija ne pomogne, možda je vreme da se obratite lekaru, tačnije ginekologu, koji će najbolje proceniti da li nešto nije u redu sa vašom vaginom. Ponekad se mišići između vagine i anusa pokidaju tokom porođaja i ne zarastaju kako bi trebalo.

Šta ne bi trebalo da radite?

Nemojte koristiti bilo koju vrstu vaginalnih "štapića za zatezanje" ili "biljnih lekova" bez recepta da pokušate da zategnete ili smanjite svoju vaginu. Oni deluju tako što izazivaju iritaciju vagine koja uključuje oticanje. Postoje pacijenti sa teškim vaginalnim opekotinama od ovih proizvoda, tvrdi Heder, a koje zahtevaju hospitalizaciju. Kao opšte pravilo, "na svoju ruku" ne bi trebalo da stavljate ništa u svoju vaginu.

Izvor: Shutterstock/Enrique Arnaiz Lafuente

Ako ste zabrinuti zbog spoljašnjeg izgleda vaših usana, smatra se da je u redu da posetite plastičnog hirurga da vam preoblikuje vaginalne usne, ali po mišljenju ginekologa, ova procedura je potpuno nepotrebna. Operacija bi uvek trebalo da bude poslednje pomoćno sredstvo.

Lasersko podmlađivanje vagine se sve više nudi kao opcija, ali nemamo dovoljno podataka o tome. Navodno stimuliše rast kolagena i tvrdi da poboljšava suvoću vagine i neke simptome labavosti vagine.

Seksualno zadovoljstvo

Seksualno zadovoljstvo žene nije povezano sa veličinom vagine. Stimulacija klitorisa i pritisak na unutrašnji prednji deo vagine pojačavaju seksualni nagon. Više studija nije pokazalo razliku u seksualnom zadovoljstvu između žena koje su imale carski rez i onih sa vaginalnim porođajem.

Može li vagina biti prevelika?

Ako žena nije imala izuzetno težak vaginalni porođaj ili bilo koju vrstu vaginalne operacije, onda ne. Ako je porođaj oštetio karlično dno i uzrokuje određene probleme, konsultujte se sa svojim ginekologom. Ne zaboravite da budete brižni prema svojoj vagini, nemojte žuriti sa bilo kakvom vrstom operacije i pre svega, nemojte uzimati nikakve biljne lekove za zatezanje.

(MONDO)