Dnevni presek

OPET CRNE KORONA BROJKE U SRBIJI: Više od 17.000 zaraženih, 28 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijem preseku, u Srbiji je u poslednja 24 sata zaraženo 17.318 osoba od 36.434 testirana, a nažalost, još 28 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 112 pacijenata, dok je 2.619 na bolničkom lečenju.

Podsetimo, juče je oboren crni rekord, sa 18.006 zaraženih i 26 preminulih, dok je na respiratorima bilo 109 inficiranih. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Simptomi omikrona koji traju mesecima

Iako većina ljudi deset dana nakon zaraze koronom dobija negativne rezultate testa, ima onih kojima kovid izaziva dugoročnije probleme. Ozbiljnost ovakvih simptoma varira, mogu da budu fizički, kao i mentalni i emocionalni, a otkriveno je i koji se najčešće javljaju

* Do aprila će biti zaraženo 70 odsto Srba

Broj stvarno inficiranih koronom sigurno je tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza. To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se "ne vidi u sistemu evidencija".

Iznoseći ovu procenu, primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da će do kraja marta, omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

* Beba od devet dana zaražena koronom

Beba stara samo devet dana zaražena je korona virusom u leskovačkoj Opštoj bolnici, ali se oseća dobro, kazao je direktor ove zdravstvene ustanove Nebojša Dimitrijević. Kako kaže, prilikom porođaja ni majka ni beba nisu bile izložene virusu.

"Majka i beba nisu bile zaražene korona virusom tokom porođaja. Bile su dobro. Nakon toga, utvrđeno je da je beba pozitivna na kovid-19. Beba je dobro, na Odeljenju neonatologije je i nema teže simptome virusa", tvrdi Dimitrijević.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi