Dnevni presek

NOVE KORONA BROJKE U SRBIJI: Preko 17.000 novozaraženih, preminulo 29 – sve više teško obolelih na respiratoru

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 17.105, a nažalost, preminulo je još 29 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je trenutno 117.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo zaraženo 17.318 osoba od 36.434 testirana, a nažalost, još 28 je preminulo. Na respiratorima je bilo 112 pacijenata, dok je 2.619 bilo na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Od Nove godine zaraženo 200.000 ljudi

Komandant te bolnice dr Ivo Udovičić rekao je za RTS da prosek godina pacijenata koji su smešteni u bolnici na Karaburmi pokazuje da je počela faza tokom koje se zaražavaju stariji, i napomenuo da je "pitanje za milion dolara" da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

"Mi imamo od 1. januara do današnjeg dana 200.000 novozaraženih. Ono što je dobro, od 1. januara do danas, bilo je 2.100 1. januara, sada je 2.500, znači samo je za 400 porastao broj hospitalizovanih. To je ono što je dobro, nije veliki pritisak na bolnice, posebno na jedinice intenzivne nege. Ali broj novozaraženih je sigurno mnogo veći od ovih 200.000, jer imamo ogroman broj onih koji su asimptomatski, sa blagim simptomima i onih koji se leče privatno", kazao je dr Udovičić.

* Najvažniji pregled nakon preležane korone

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić govorio je u Jutarnjem programu o oporavku posle preležanog korona virusa, bilo da je slika bila teška ili smo "pregurali" kovid 19 asimptomatski, na nogama. Posle preležane korone, koje analize treba uraditi ako nismo sigurni da li smo u riziku od postkovid sindroma?

"Treba da se radi pre svega ultrazvuk srca, to je metoda koja je potpuno bezbolna i traje desetak minuta. Nije to problem da se proveri stanje pacijenta koji je preležao bilo koji soj korona virusa. U praksi je to uobičajena kontrola, za 15 ili 30 dana, zavisi kakvu su kliničku sliku imali. Svakako srce treba proveriti", rekao je on.

* Moguće nove mutacije?

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Jakovljević, pričao je u Jutarnjem programu o slabljenju ubitačnog potencijala korona virusa i novom talasu koji bi mogao biti slabiji od prethodnih.

Prof. dr Jakovljević je kazao da postoje i naznake da stiže još mutacija, a jednu stvar su svi zaboravili!

"Sudari sojeva su vrlo nezgodni, očekujemo i postoje naznake da ima i novih mutacija, nagoveštaji postoje. Sve je to normalno ali mislim da se do omikrona situacija s koronom ponašala atipično, prema istoriji. Da nije slabila sa svakim novim talasom, ovo je prvi put da slabi taj ubitačni talas u smislu teških kliničkih slika. Problem je što tu imate i grip, na njega su svi zaboravili, on nas nije tako pogodio prošle godine jer je prevencija bila jača, ali ove godine... On sezonski i zarazi, i odnese određeni broj ljudi svake godine", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO