Zdravlje

OMIKRON ĆE PLANUTI, ZARAŽAVANJE DECE TEK SLEDI: Doktor upozorio – evo kada će biti PIK KORONE među najmlađima

Autor Maja Gašić

Kako se poslednjih dana ispostavilo, novi soj korone - omikron, sve češće napada decu.

Izvor: YouTube/printscreen/WOW ENGLISH/RTS/Printscreen

Prema poslednjem preseku u Srbiji je više od 17.000 novozaraženih u jednom danu, a domaći stručnjaci upozoravaju da pik ovog talasa tek sledi. iako je uočeno da nova mutacija izaziva blažu kliničku sliku nego prethodna, razlog za brigu stvara i to što je delta još uvek prisutna i preti. Juče je i potvrđen prvi slučaj flurone u Srbiji, a direktorka "Batuta", Verica Jovanović je sinoć u emisiji "Četvrtkom u 9" na RTS upozorila da tek možemo da očekujemo porast ovih infekcija. 

U istoj emisiji je doktor Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije komentarisao  odluku Tima za škole da od 24. januara mlađi razredi budu na neposrednoj nastavi, a da stariji osnovci i srednjoškolci nastavu pohađaju po kombinovanom modelu. Po njegovim rečima, nalazimo se tek u početku treće nedelje i da mu se čini da nam zaražavanje dece tek sledi.

"Iskustva iz prethodnih talasa nas uče da deca uvek nekako budu od sredine pa do kraja talasa. Ne bih voleo da sam u pravu i ne bih bio sretan da sam u pravu, ali čini mi se da nam zaražavanje dece tek sledi. Koliko god da bi ono moglo da se desi u nekom trenutku gotovo izvesno, mislim da smo u obavezi da mi ne stvaramo dobre preduslove da imamo ovaj šiljak u školskom uzrastu", navodi gost emisije "Četvrtkom u 9".

Ističe da ovaj talas sa omikronom u zapadnim, severnim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama traje više od pet nedelja, ali da ne jenjava.

"I tamo se vode velike diskusije, da li treba deca da idu u škole ili ne. Čak i oni koji su krenuli u školu ponovo razmatraju i sada su bliži tome da možda to nije bila dobra odluka", navodi Konstantinidis.

Istovremeno, dr Snežana Jovanović, rukovodilac "Vatrenog oka", navela je da sada u Srbiji ovaj soj dominira.

"Prema podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine je bilo 80 procenata delte, 20 procenata omikrona, a sredinom januara 2022. se obrnula situacija - 80 procenata je omikron, a 20 procenata delta", navodi Jovanovićeva za RTS.

Konstantinidis je i pozvao roditelje školske i predškolske dece da se vakcinišu. Zaključio je i da ćemo sasvim sigurno još dugo živeti sa koronom, ali da je veoma bitno svesti na minimum najteže oblike.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO

Tagovi