Dnevni presek

KORONA BROJKE U POSLEDNJA 24H: Preminulo 28, danas manje od 15.000 novozaraženih 

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 14.717 ljudi, a nažalost, preminulo je još 28 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je trenutno 113.

Od poslednjeg preseka, testirano je 30.288 uzoraka. 

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo zaraženo 116.403, a nažalost, preminulo je još 30. Broj pacijenata na respiratorima je bio 113, dok je na bolničkom lečenju bilo 2.729.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Zašto omikron daje blaže kliničke slike

Imunolog dr Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci rekao je u Dnevniku HRT-a da ne smemo da se opuštamo kada je omikron soj u pitanju, jer nemamo dovoljno podataka o tome da je manje opasan od prethodnih varijanti virusa.

"Omikron se u literaturi opisuje kao soj koji uzrokuje nešto blaže kliničke slike nego prethodni sojevi i u većoj meri inficira gornje delove respiratornog sistema, a u manjoj meri donje. Zbog toga se, s jedne strane, i brže širi, a s druge strane, čini se da sam po sebi uzrokuje blaže oblike bolesti. Ipak, u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od ranijih sojeva i vakcinacije, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune. Uprkos tome treba biti oprezan", rekao je on..

* Vrhunac talasa tek sledi

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da je zvaničan broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou "mnogo manji od stvarne situacije" i ocenio da bi vrhunac aktuelnog talasa mogao da bude početkom februara.

"Mi ćemo još uvek biti u ovom talasu. Mi smo u završetku prve faze gde mladi i ljudi srednjih godina obolevaju, a sada ćemo imati starije i za koje se najviše brinemo", kazao je Tiodorović za Radio-televiziju Vojvodine.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO