Zdravlje

NOVI KORONA REKORD U SRBIJI! Skoro 20.000 novozaraženih, raste i broj pacijenata na respiratorima!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije vezane za korona virus u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Korona virus je u proteklih 24 časa potvrđen kod još 19.901 ljudi. Nažalost, preminule su 34 osobe a broj pacijenata na respiratorima je 131.

Dan ranije, u Srbiji je bilo zabeleženo 15.046 novih slučajeva uz 35 preminulih i 119 pacijenata na respiratorima.

Pročitajte teme dana vezane za korona virus!

* ČUDAN ZNAK DA STE PRELEŽALI KORONU

Doktori navode da je kod određenog broja pacijenata koji su preležali koronu nakon oporavka primećeno pojavljivanje "fantomskih" mirisa. Ovaj izraz koristi se u medicini za definisanje senzacija koje nisu ukorenjene u stvarnom stanju stvari, kao što pacijenti kojima su amputirani udovi osećaju "fantomski" bol u ruci ili nozi koja više nije tu.

"Fantomski" miris će osećati oni koji su preležali koronu, i po jednoj američkoj studiji, najčešće će to biti miris dima, paljevine ili čak đubreta. Neobičan simptom je u jednoj američkoj bolnici prijavljen kod 25 odsto pacijenata.

* NOVA PRAVILA ZA PUTOVANJA!

O putovanju tokom 2022. godine govorili su direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Aleksandar Seničić i Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

" Evropska komisija je dala taj predlog o uvođenju epidemiološkog statusa, ušle su neke inicijative i u Parlament, međutim kada veći deo zemalja bude izneo protokole u martu-aprilu, onda možemo sa sigurnošću da kažemo. Ono što je izvesno, po mom mišljenju, da oni koji su potpuno vakcinisani biće u velikoj meri relaksirani u odnosu na ovu trenutnu situaciju. Najbolje da sačekamo te protokole, da vidimo šta kažu, ali sam siguran da ćemo tokom letnjih meseci moći da putujemo makar onoliko koliko smo mogli prošle godine. Apelujem na ljude da se vakcinišu, jer će imati manji problem prilikom putovanja. Polovina planete je već vakcinisana, ne vidim potrebu da o tome pričamo, najbolji način je da se vaknicišu, oni koji žele da putuju", naveo je Seničić.

Izvor: TV Prva/screenshot

Onima koji žele da putuju u inostranstvo, Seničić preporučuje da dobro iščitaju uslove za ulazak u zemlju u koju žele da putuju. Sva uputstva o tome mogu da se nađu na sajtu JUTA i Ministarstva spoljnih poslova, a Seničić upozorava građane da nisu isti uslovi za boravak u nekoj zemlji ili tranzit kroz nju.

* USKORO KRAJ PANDEMIJE U EVROPI?

Dok gotovo cela Evropa beleži rekordan broj zaraza, podaci iz klinika kažu da broj teško obolelih ne skače jednakim tempom. Omikron je znatno zarazniji, ali, izgleda, i znatno blaži. Da je to početak kraja pandemije i da će korona preći u takozvano endemsko stanje poput gripa, virusa koji se javlja tu i tamo, sezonski, ali više nema potencijal da masovno ubija, misli i direktor za Evropu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Hans Kluge: "Može se očekivati da Evropa ide ka završnoj fazi pandemije", rekao je on.

* KADA MAMA IMA KORONU, A DOJI BEBU

Jedna dojilja pokazala je kako izgleda mleko majke zaražene koronom, iznenadićete se!

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi