Zdravlje

PRITISAK SKAČE NA 200, A LEKOVI NE POMAŽU! Doktori za MONDO objasnili uzrok neočekivanog problema koji PUNI čekaonice

Autor Aleksandra Vasić

180/90, 200/120, 220/140... To su vrednosti krvnog pritiska pacijenta koji se masovno javljaju u lekarske ordinacije, nakon što ne uspeju da lekovima regulišu situaciju.

Izvor: YouTube/Screenshot/Geeky Medics/Kurir

U poslednjih nekoliko nedelja lekarske ordinacije u čitavoj Srbiji pune su pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom, koji su do skoro držali pod kontrolom. Lekari potvrđuju da mnogi pacijenti sa hipertenzijom dolaze istovremeno sa simptomima kao što su glavobolja, povraćanje i bolovi u celom telu.

Pošto im nikakva terapija ne pomaže, nakon nekoliko dana agonije javljaju se lekarima koji injekcijama uspevaju da vrate situaciju pod kontrolu. 

ČEKAONICE PUNE

Prema rečima lekara iz beogradskih domova zdravlja, čekaonice su pune pacijenata sa skokom pritiska od kojih neki imaju pozitivne rezultate kovid testa, dok su drugi negativni. 

"Za omikron je karakteristično da pacijent ima tegobe kao što su glavobolja i povraćanje. S druge strane, lekovi i visok pritisak takođe mogu da izazovu ovakve probleme kod osoba sa osetljivim želucem. Zato pacijente prvo testiramo da vidimo da li njihove tegobe potiču od prisustva virusa, a zatim dajemo terapiju", kaže dr Nada Rakić.

VIRUSI NAPADAJU SRCE

Kardiolog prof. dr Miljko Ristić kaže za MONDO da ne bi bilo čudno da je ovakva situacija posledica kovida i da nije retkost da virusi napadaju srčani mišić, ostavljajući posledice nakon preležane bolesti.

"Lekarsko iskustvo je pokazalo da postkovid sindrom često donosi poremećaj srčane funkcije. Čak oni koji nikada nisu imali problem sa srcem mogu da dobiju srčanu slabost. Ono što je koksaki virus ranije izazivao, sada izaziva virus kovida", kaže profesor Miljko Ristić.

LEKU TREBA SAT VREMENA DA DELUJE

Prema njegovim rečima, normalan pritisak iznosi 130 sa 80, ali kod starijih osoba to mogu da budu vrednosti 140 sa 90. Svako prekoračenje vrednosti smatra se hipertenzijom i zahteva lekarski pregled. 

"Starije osobe imaju krute krvne sudove i kod njih je krvni pritisak je viši od uobičajenog. Sve vrednosti koje nisu standardne za vaše godine i prevazilaze regulane, zahtevaju pregled kardiologa. Pacijenti ne treba da uzimaju terapiju na svoju ruku i treba da znaju da je svakom leku potrebno od sat, do sat i po vremena da deluje, u zavisnosti od metabolizma", navodi profesor.

NAJSIGURNIJA DIJAGNOSTIKA

Prema njegovim rečima, kada dođe do skoka krvnog pritiska, potrebna je precizna dijagnostika i doslednost u primeni terapije, koja se ne sme preskakakti.

"Nije dovoljno jedno merenje krvnog pristiska kako bi se dobili odgovarajući rezultati. Isto tako, ne treba preterivati i pritisak u kućnim uslovima meriti više od tri puta dnevno. Najsigurnija varijanta je holter, koji podrazumeva pregled nakon kojeg se zna kolike su dnevne oscilacije pritiska, u koje doba dana, koja terapija je potrebna", kaže on. 

MANJE POZNATI UZROCI

Najpoznatiji razlozi visokog krvnog pritiska su gojaznost, alkohol, cigarete i stresne situacije. Ipak, postoje i drugi okidači koji se često zaboravljaju.

"Visok krvni pritisak može da bude izazvan poremećajem funkcije nadubrežne žlezde koja povećava krvni pritisak ili suženjem bubrežnih arterija. Ta ispitivanja se retko rade i zbog toga treba proveriti bubrege, uraditi ultrazvuk i analize hormona. Često je visok pritisak rezultat psihološkog stanja, stresa izazvanog strahom od testiranja i kovida", objašnjava kardiolog.