Dnevni presek

PONOVO CRNE KORONA BROJKE U SRBIJI: Više od 19.000 zaraženih, raste broj umrlih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 19.063 novozaraženih od 37.811 testiranih, a nažalost, još 37 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 138 pacijenata, na bolničkom lečenju je 3.206.

Podsetimo, juče je u našoj zemlji oboren korona rekord, sa 19.901 zaraženom osobom i 34 preminulih. Na respiratorima je bilo 119 inficiranih. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Do maja se vraćamo normalnom životu

Imunolog prof. dr Dušan Popadić, član Nacionalnog tela za imunizaciju i prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je da je moguće da uskoro više neće biti potrebe za dodatnim vakcinama protiv korone, pa čak ni "sezonskim" kakve su pojedini stručnjaci prognozirali.

Prof. dr Popadić je u intervjuu za "Kurir" kazao da ćemo se verovatno pre maja vratiti normalnom životu.

"Uveren sam da ćemo od polovine februara imati dramatično manje brojke, i da ćemo se na proleće, verovatno i pre maja, vratiti normalnom životu. Pojava omikron soja bi mogla da bude početak kraja pandemije što znači da više neće biti potrebe za dodatnim vakcinama protiv kovida. Čak ni sezonskim, jer kovid-19 nije imao sezonski karakter kakav postoji kod, recimo, virusa gripa", rekao je on.

* Kako vakcinisani dobijaju težak oblik korone

Anesteziolog i zamenik direktora UKC "Niš" prof. dr Radmilo Janković govorio je o procentu vakcinisanih među hospitalizovanima u toj ustanovi, i objasnio šta je bio presudan faktor u njihovom zaražavanju. On je naveo tačne brojke preminulih, koliko je među njima vakcinisanih i kojim cepivom, ali je naglasio da je oko 70 odsto preminulih nije bilo imunizovano. 

"Kada smo gledali datume kada su ti ljudi bili vakcinisani, videli smo da je prošlo više od pet-šest meseci od imunizacije. Zato je posle usledila inicijativa da se skrati vreme za dobijanje buster doze, što je brzo i usvojeno. Mnogo nam znači detaljno praćenje epidemijske situacije kako bi se neke mere preduzele na vreme, jer je samo skraćivanje vremena za davanje buster doze spaslo mnogo života. Naročito su efikasne mRNA vakcine", ističe dr Janković.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi