Zdravlje

KARDIOLOG MITROVIĆ UPOZORIO NA NAJVEĆU OPASNOST OD OMIKRONA: Posledice ćete osetiti već kad pređete 10 metara!

Autor Maja Gašić

Koje su posledice zaraze omikronom i koje simptome ne smemo da ignorišemo?

Izvor: YouTube/Screenshot/Mayo Clinic/RTS/Printscreen

Prvi slučaj omikrona u Srbiji potvrđen je krajem decembra. Od tada do danas ubrzano raste broj zaraženih, nedeljama je petocifren. Kako izgleda oporavak tih pacijenata i na koje posledice se žale, govorili su  kardiolog profesor Predrag Mitrović i psihijatar profesor Milan Latas.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesor Mitrović kaže da statistike pokazuju da 10 od 15 bolesnika koji su preležali kovid ima često problem sa srčanim mišićem, odnosno upalu srčanog mišića. Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata, kardiolog kaže da je to populacija od 25 do 45 godina, srednja polulacija. Definitivno omikron virus, ali i delta, uglavnom sada tu populaciju gađa – starija populacija se više štiti i čuva, dodaje doktor. Prema njegovim rečima, srednja generacija i školski uzrast ne paze dovoljno i dolazi do češćeg zražavanja.

Posledice omikrona i delte

Mitrović ukazuje da je bol u leđima kod delte češći simptom, kao početak bolesti. 

"Specifično je da delta postoji, a omikron je mnogo češći, 1 prema 2 je infulenca, odnosno zaražavanje, a kod delte je 1 prema 7", objasnio je Mitrović.

Ako su lakše posledice, narod misli da se radi o težem obliku gripa, pa su neodgovorniji u postkovid periodu, dok delta napada pluća, narod se osili i misli da je običan grip i pravi greške, rekao je Mitrović.

Simptome koje ne smemo da ignorišemo

Dr Mitrović kaže da su to slabost, malaksalost i poremećaj ritma srca, nepravilnog srčanog rada.

"Zamor i malaksalost se oseća, ljudi ne mogu da pređu pet do 10 metara, traje dok ne bude počeo pacijent da se leči – ko se ne bude lečio, može doći do uvećanja srca. Ako mirujemo posle korona virusa, do tri meseca lakše aktivnosti, nećemo to osetiti", kaže Mitrović.

Podseća da je korona sistemska bolest, pored pluća i ždrela, srca, napada i nervni sistem.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO/RTS