Zdravlje

2 SIMPTOMA OMIKRONA OSTAJU I NAKON IZLEČENJA: Doktorka otkrila kako virus TRUJE TELO i kada ćete se osećati bolje

Autor Maja Gašić

Saznajte koji simptomi omikrona ostaju i posle izlečenja.

Izvor: Shutterstock/fizkes

Kada uđe u ćeliju, svaki virus počinje da oslobađa toksine koji truju telo. Po istom principu deluje i najopasniji virus koji je paralisao svet već više od dve godine - korona. Trenutno je širom planete dominantan novi soj omikron, a posebnu zabrinutost medicinskog sveta izaziva mogućnost novih mutacija SARS-CoV-2 virusa. 

Iako se "pojavio" pre svega nekoliko meseci, omikron je uspeo da napravi haos u svetu, svakodnevno se beleže ogromni brojevi novozaraženih, a dobra vest jeste da je ova mutacija ipak manje opasna od prethodne - delte i da najčešće izaziva blažu kliničku sliku. Lista simptoma novog omikron soja se svakodnevno dopunjava, a izdvajaju se oni najčešći - suvoća grla, kašalj i curenje nosa. Period inkubacije ove vrste virusa je nešto manji nego što je to bio slučaj sa deltom, a lekari su govorili i o simptomima koji se "zadržavaju" i nakon što bolest prođe...

Doktorka opšte prakse Marina Astafjeva spomenula je i da se među češćim simptomima infekcije omikronom nalaze i glavobolja i hronična iscrpljenost.

"Kada uđe u ćeliju, svaki virus počinje da oslobađa toksine koji truju telo. Odmah možemo primetiti slabost, iscrpljenost, bol u kostima, glavobolju. Bol generalno može da se rasprostrani svuda po telu i da bude veoma različit", kaže doktorka.

Ona je napomenula i da ovi neprijatni simptomi mogu da se zadrže i nakon oporavka.

"Nakon bolesti, imunološki sistem osobe je oslabljen, pretrpeo je trovanje, a dodatno otežava i to što uzima lekove koji takođe utiču na zdravlje. Pa tako, logično je da se pacijent oseća loše, a najčešći simptomi su glavobolja i iscrpljenost koji traju tokom, ali i nakon preležane bolesti. Potrebno je vreme da telo 'dođe sebi'", zaključila je doktorka i dodala da od organizma svakog pacijenta zavisi koliko dugo će se ovi neprijatni simptomi zadržati. Svakako, preporuka je da, ukoliko ste preležali omikron ili deltu, što više odmarate i unosite dosta tečnosti.  

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO