Zdravlje

OMIKRON SADA NAJVIŠE NAPADA DVE GRUPE! Doktor Bekić otkrio i broj koji zabrinjava - ČETIRI puta više pregleda!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona brojke se ne smiruju a direktor DZ Savski venac navodi da je broj pregleda skočio četvorostruko.

Izvor: RTS/screenshot

Broj zaraženih, preminulih i pacijenata koji su na respiratoru zabrinjava, a omikron soj pokazuje sve veću tendenciju ka napadanju dece, rekao je na RTS-u direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu dr Zoran Bekić.

"Omikron se pomera ka deci i starijima, i oni su najčešće lečeni u bolnici. Mlađi su ugroženiji jer nisu vakcinisani, u starijoj populaciji taj problem nemamo jer je tu vakcinisano dve trećine ljudi. Pritisak na kovid ambulante je veliki jer je tri do četiri puta veći broj pacijenata u januaru, nego u decembru", kazao je dr Bekić.

Procenat prvih pregleda u kojima se konstatuje korona je u ambulanti Savskog venca 50 do 71 odsto, dok je kod dece 20 do 40 odsto, dodao je on.

"Ali zabrinjava broj inficirane dece, uglavnom školske, imamo ih nekoliko u predškolskom uzrastu. Poslednjih sedam dana raste broj, krajem decembra imali smo jedno do dvoje dece, a krajem januara njih 25 inficiranih", rekao je on.

Situaciju sa korona brojkama nije želeo da prognozira, rekavši da su brojevi ogromni ali da je nezahvalno iznositi predviđanja.

"Koliko puta smo mislili nešto, a desilo se nešto drugo. Ogromni su brojevi. Neko će da kaže - došlo je do smanjenja broja inficiranih, uvek je slabiji udar vikendom, tokom radne nedelje mnogo više ljudi odlazi kod lekara. Stvarna slika je sada bolnički sistem", podvukao je Bekić.

Bekić je rekao da je vidno usporen proces imunizacije u Srbiji, vidimo šta se dešava u Austriji gde je obavezna imunizacija počela i u Italiji gde je obavezna imunizacija kod osoba starijih od 50 godina.

"Aplikovane prve doze u januaru u Srbiji iznose 20.800, oko 30.000 drugih, 84.000 trećih - 136.000 doza je aplikovano u celom mesecu, a 21. januara uspeli smo da damo 80.000 doza što smo u februaru i martu prošle godine davali dnevno", kaže Bekić.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi