Zdravlje

UPOZORENJE! BRZI TEST MOŽE BITI LAŽNO NEGATIVAN! Doktorka iz Kriznog štaba objasnila KADA se to dešava!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Brzi, antigenski test na omikron stelt soj može dati lažno negativni rezultat, upozorila je članica Kriznog štaba.

Izvor: RTS/screenshot

Brzi, antigenski testovi na korona virus daće nešto češći lažno negativni rezultat kod nove podvarijante korona virusa, stelt omikron kovida. Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Tanja Jovanović, rekla je da je promena u strukturi virusa koja se analizira za dokazivanje prisustva antigena izazvala lažno negativne testove.

"Pacijenti mogu biti negativni na antigenskom testu zbog promene strukture koja se nalazi u testovima, tako da se posle toga vrši PCR test koji je zadržao svoju specifičnost i i dalje je zlatni standard", rekla je prof. dr Jovanović.

Stelt omikron stigao je u Srbiju, a doktorka je rekla da nije sigurno u kom je procentu zastupljen. "Običan" omikron je na oko 90 odsto, a delta je zabeležena kod manje od deset odsto novih slučajeva.

"Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji", navodi Jovanovića.

Ipak, istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikron soja. Podvarijante se razlikuju u dvadesetak mutacija i da pružaju "unakrsnu imunost", odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su već bili inficirani originalnom varijantom omikrona.

"U tom smislu ne očekujemo da će doći do dramatičnog povećanja broja inficiranih osoba", kaže Jovanovićeva u Dnevniku RTS-a.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi