Zdravlje

PADAJU KORONA BROJKE U SRBIJI! Više od 6.000 zaraženih, preminulo još 62!

Autor Tamara Veličković

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Korona virus je u prethodna 24 časa potvrđen kod još 6.298 ljudi. Nažalost, preminulo je još 62 osobe, a broj pacijenata na respiratorima je 138.

Testirano je 19.637 osoba u poslednja 24 sata.

Dan ranije, zabeleženo je 6.423 slučaja infekcije, uz 55 osoba sa smrtnim ishodom i 146 pacijenata na respiratorima.

OVO SU TEME DANA VEZANE ZA KORONU!

*ZAMARANJE JE ČEST PROBLEM

Gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva, pedijatar-pulmolog i alergolog dr Branimir Nestorović odgovorao je na pitanja gledalaca koji su tražili savete za zdravstvene probleme. Slobodanka iz Šapca otkrila je da se posle kovida neprestano zamara, ali i da joj je kosa drastično opala, pojavile su se alergije po telu, crvenilo kože svrab.

Izvor: TV prva/ screenshot

Dr Nestorović otkrio je šta je rešenje.

"Zamaranje je čest simptom svih plućnih bolesti, jer nema dovoljno kiseonika i jedini lek je, malo smešno zvuči, fizička aktivnost. Baš obrnuto od odmora. Postoje programi fizičke aktivnosti za plućne bolesnike. Ovi pacijenti mogu neku teži fizički napor da obave, ali ne mogu na duže staze, zamaraju se, nemaju istrajnost. Šetnja je uvek najbolje rešenje za ovaj problem. Baš zato što se zamarete, brza šetnja je odlična", rekao je dr Nestorović.

*LASA GROZNICA U SRBIJI?

Gostujući u emisiji "Uranak" na K1 televiziji, profesor dr Miroslav Valčić govorio je o lasa virusu, koji ubija svakog drugog zaraženu. On je, između ostalog, otkrio kolike su šanse da se ovaj virus pojavi u Srbiji.

Izvor: K1 televizija/screenshot

"Čovek oboli sa kliničkim simptomima. Simptomi su groznica, povišenje telesne temperature, a najčešće otkazuju unutrašnji organi. Nema određenog organa koji će biti zahvaćen, nego otkazuje ceo imunki sistem, krvni sudovi i mogu biti fatalni ishodi", rekao je on i dodao:

"Nećete vi odlaskom u bilo koju zemlju na svetu, kao turista ili kao neko ko ide u posetu prijateljima, imati priliku da dođete u kontakt sa takvim izvorom zaraze. Međutim, ulaskom u neke regione, neke mikrolokalitete, ljudi dolaze u kontakt. Na primer, imali smo slučajeve hemoragične groznice kod nas. Lovci su naoričito pod rizikom jer odlaze u lovačke domove koji su preko zime puni glodara. Urin miševa je prebogat virusom hemoragične groznice", istakao je profesor.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi