Zdravlje

DA LI GUŠČJA MAST POMAŽE KOD BOLESTI PLUĆA? Dr Nestorović otkrio kako "radi", a evo šta on uvek PREPISUJE

Autor Maja Gašić

Dr Branimir Nestorović otkrio je koji je najbolji lek za bolesti pluća i kako guščja mast pomaže.

Izvor: TVPrva/screenshot/shutterstock/sattva78

Pulmolog i alergolog dr Branimir Nestorović gostovao je na TV Prva gde je podelio nekoliko korisnih saveta vezano za postkovid, ali i plućne bolesti, bilo kod odraslih, bilo kod dece. U programu uživo su se javljale zabrinute gledateljke, mame i bake, a svaka je iznela svoj problem i zatražila savet of poznatog pedijatra. 

Govoreći o sezonskim tegobama dr Nestorović je istakao da je sada vreme kada "haraju" hronične opstruktivne bolesti pluća, najviše pacijenata se na njih žali, a evo šta je po njemu najbolji lek za ovo oboljenje. 

“Mi nemamo neku naročitu terapiju za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), medicina se nije posebno bavila time. Lično mislim da je najbolja ona terapija od pre 40 godina. To su teofilinski preparati koji se dobijaju iz lista čaja. Često dajem sirupe na bazi timijana. Mi ne doživljamao biljke kao lekove, ali 2014. godine je u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa objavljen rad o tome kako timijan smanjuje količinu sekreta i spušta pritisak u plućnoj arteriji. Timijan je praktično neverovatna supstanca", kaže dr Nestorović.

Postoji veliki broj domaćih, narodnih lekova koji se primenjuju kod kašlja i bolnih pluća, a jedan od najpopularnijih jeste guščja mast. Da li ona pomaže?

"To je tradicionalni srpski lek, ali tu je toplota najbitnija", rekao je kroz smeh pulmolog. 

"Ono što je uvek dobro za plućne bolesnike jesu tople obloge jer one šire bronhije i povećavaju cirkulaciju. To se opet svodi na ajurvedsku mediciju, gde se praktikuju masaže sa eteričnim uljima", rekao je doktor. 

MONDO