Zdravlje

SLEDI UKIDANJE MERA, A DA LI JE OVO KRAJ PANDEMIJE? Infektolog dr Nožić sve objasnio, pa pomenuo NOVE MUTACIJE

Autor Nataša Petrović

Infektolog dr Darko Nožić izneo svoj stav o kraju pandemije i otkrio šta možemo da očekujemo od korone.

Izvor: Screenshot/K1

Mnogi stručnjaci su prognozirali kraj pandemije nakon pojave omikron soja, koji je najzaraznija varijanta korone do sada, ali daje lakše kliničke slike kod većine obolelih. Da li ćemo zaista uskoro "ispratiti" kovid-19, u Uranku na televiziji K1 je svoj stav izneo infektolog prof. dr Darko Nožić.

"Teško je reći, više puta smo do sada prognozirali kada je korona u pitanju. Za koronu je očekivano neočekivano uvek. Rat u Ukrajini jeste potisnuo koronu, informativno, ali i bez tog rata korona ipak jenjava. Jednostavno, procenat imuniteta se znatno povećao, veliki broj ljud je oboleo od ovog, na svu sreću, lakšeg soja i na taj način stekao imunitet. Određen broj ljudi, negde oko 50 odsto je vakcinisano i ipak je postignut jedan stepen kolektivnog imuniteta koji dovodi do toga da sada je korona sve manje i manje izražena. Toplo se nadam da je ovaj put zaista kraj ovako dramatičnih vesti, broja umrlih i obolelih. Ta korona će i dalje živeti jer virus tog tipa koji se lako prenosi ne može da nestane. On će samo preći u jedan blagi oblik, nećemo znati verovatno da li je korona ili neki od stotina drugih respiratornih virusa koji postoje. U suštini, nećemo se ni testirati, biće samo šmrkanje ovo i kijanje. Mislim da će ovo još kratko trajati, da će se zaboraviti i da ide u dobrom pravcu".

Danas će se održati sednica Kriznog štaba, a dr Nožić je odgovorio na pitanje da li nas očekuje popuštanje mera.

"Sigurno će biti popuštanja mera, mislim, iskreno rečeno, ove naše mere su bile na papiru. Oni će samo formalno da popuste ono što je narod već popustio. Suštinski su olabavljene mere, treba ih i formalno skinuti", kaže infektolog, dodajući da će mnogim ljudima verovatno ostati navika da iz straha nose maske, "što i nije loše".

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nije kraj pandemiji, te da je moguća pojava i novih sojeva.

"To je moguće, ali dosad su ove mutacije išle ka samoodržanju virusa, na svu sreću, on je izazivao, te nove mutacije su izazivale lake oblike bolesti. Sad se pominje neki stelt omikron, ali mislim da narod više ne treba opterećivati time. Ove mutacije neka budu za naučnike, a da ne bude na naslovnicama 'sad će da dođe omikron stelt', onda će oni koji su se možda psihički malo i opustili preći u neki nihilizam, misliće da ništa više ne vredi, ako ovaj ode doći će novi. Neće, po analogijama iz prošlosti, naročito po analogijama sa gripom, koji je 1918. ubio 50 miliona ljudi, u tri talasa u godinu-dve dana i onda je prešao u sezonsku, endemsku bolest. Mislim da je to najracionalnija analogija i da će tako da bude i sa kovid infekcijom".

(MONDO)