Zdravlje

VODITELJKA PROŠLA KROZ PAKAO ZBOG BOLESTI KOJU LEKARI TEŠKO OTKRIVAJU: Kao da mi je neko svom snagom strugao vaginu!

Autor Tamara Veličković

Sportska voditeljka trpela je bolove koje mnoge žene zanemaruju, a onda je saznala da boluje od stanja koje je jako teško otkriti.

Izvor: instagram/Anita Nneka Jones

Za voditeljku Premijer lige Anitu Niku Džons tinejdžerske godine nisu prolazile kao njenim vršnjakinjama. Zbog jakih menstrualnih bolova, Anita je te godine provodila kod lekara, pokušavajući da reši problem koji je bio neizbežan svakog meseca.

Njene bolne menstruacije počele su kada je imala samo 14 godina, ali je Aniti rečeno da uzima lekove protiv bolova i prepisane su joj kontraceptivne pilule.

Ipak, kada je imala 20 godina, bol je postao toliko jak, zbog čega je voditeljka odlučila da se obrati ginekologu koji je "bio na glasu" da je jedan od najboljih. Tada joj je dijagnostikovana endometrioza, stanje koje lekari jako teško mogu da primete.

Stručnjaci su već napominjali da je ponekad potrebno sedam do osam godina kako bi se otkrila ova dijagnoza. Ona izaziva upale, hronični bol, probleme sa plodnošću.

Anita, koja sada ima 32 godine i koja živi u Londonu, rekla je da kada ste tinejdžerka imate mnogo hormonalnih promena i da možete da se stidite svog tela i načina na koji se razvija. Upravo zbog toga je istakla da joj je bilo teško da objasni kako su izgledali njeni simptomi.

"Ne postoje te reči kojima mogu da objasnim. Zamislite da vas neko prejako grebe po unutrašnjosti vagine ili vas ubode direktno u nju. Toliko je intenzivan bol da jedina stvar koju možete da uradite je da imate flašu sa toplom vodom, da budete u položaju fetusa u krevetu i da trpite jake lekove", rekla je Anita.

Endometriozu je teško lečiti i teško je dijagnostikovati. Stanje se odnosi na to kada tkivo slično sluzokoži materice raste spolja u abdomenu. Uobičajeni simptomi uključuju bol tokom odnosa, obilne menstruacije, neplodnost i preterane menstrualne grčeve, a veruje se da jedna od deset žena širom sveta ima to stanje.

Voditeljka ističe da joj je želja da podstakne žene da ne ignorišu bolne menstruacije i da one ne treba da se smatraju normalnim.

"Ne dozvolite da vam doktor kaže da je to normalno. Toliko žena ima problem da zatrudni, a da ni ne znaju da je možda baš uzrok endometrioza", istakla je Anita.

(MONDO)

Tagovi