Zdravlje

POSLE KORONE SVE ČEŠĆE AMPUTACIJE RUKU I NOGU! Dr Marjanović upozorio na LEK koji Srbi piju kao od šale!

Autor Tamara Veličković

Doktor Ivan Marjanović upozorio je ljude u Srbiji da ne piju aspirin na svoju ruku i da ne smatraju to bezazlenim potezom.

Izvor: YouTube/Vene Medik Hiruška ordinacija/Screenshot

Korona izaziva brojne komplikacije i posledice koje nastaju nakon što su je preležali. Tako je slučaj koji se dogodio u Nišu, a u kom je muškarcu zbog kovida odstranjen deo penisa, šokirao Srbiju, a stručnjaci ističu da su sada sve češće amputacije ruku i nogu.

Pukovnik prof. dr Ivan Marjanović, vaskularni hirurg i načelnik Grupe kabineta za hirurške bolesti Klinike za vaskularnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije upozorava na opasnost "bespotrebnog kljukanja aspirinom". Kako je rekao, to može biti vrlo opasno.

"Možete da dobijete čir od toliko andola, aspirina, kardiopirina i sličnog, pa da iskrvarite. Tableta može da se zalepi za sluzokožu želuca i tu napravi čir, pa da odatle krvarite. A na stranu što je dokazano da svega 30% populacije ima receptore za acetilsalicilnu kiselinu, što su u osnovi svi ovi lekovi, koja ne dozvoljava da se trombociti slepe i naprave tromb", objasnio je dr Marjanović za Kurir.

Prema njegovim rečima, samo 30% populacije reaguje na andol, a čak 70% njih pije ga potpuno bespotrebno. Osim toga, on je objasnio da kovid izaziva oštećenja malih krvnih sudova, arterija i vena. Takođe, može napasti i velike krvne sudove, što se obično dešava kod ljudi koji imaju hronična oboljenja.

Kako je istakao, broj amputacija nogu i ruku zbog tromboze i gangrene je 10 puta veći, čak i više, nego što je to bio slučaj u periodu pre pandemije virusa.

"Sva, ali neka više od drugih, i to prvenstveno dijabetes, hronična opstruktivna bolest pluća, neke imunodeficijentne bolesti, neke autoimune sistemske bolesti, poput lupusa pospešuju tromboze u kovidu", kaže dr Marjanović.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Kurir)

Tagovi