Zdravlje

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Danas manje novozaraženih, preminulo 14 osoba

Autor Maja Gašić

Najnovije vesti o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednjih 24 časa potvrđeno je još 1.868 zaraženih, dok je, nažalost, preminulo još 14. Broj pacijenata na respiratorima je 46, a na bolničkom lečenju je trenutno 888 ljudi.

Dan ranije, u Srbiji je bilo 2.076 potvrđenih slučajeva. Nažalost, preminulo je još 15 osoba, a broj pacijenata na respiratorima je bio 47.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Utvrđeno ko ima superimunitet na koronu

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije, dr Marija Gnjatović, rekla je na RTS-u da je utvrđeno da jedna vrsta korona virusa daje najstabilniji imunitet od svih. Govoreći o kombinaciji vakcine i preležanog soja, dr Gnjatović je rekla da je utvrđeno da omikron soj vakcinisanima daje takozvani superimunitet.

"Ranije se smatralo da blaži oblik bolesti dovodi do stvaranja manjeg broja antitela, koja potom kraće traju, ali sada je utvrđeno da omikroj soj stvara jako dobar i stabilan imunitet. Od januara je rađena studija i proveravan je antitelni odgovor kod 500 učesnika. Imali smo ispitanike koji nikada ranije nisu bili izloženi koroni, a stekli su jako stabilan imunitet nakon omikrona", rekla je ona.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO