Zdravlje

JEDNA REČ JE KLJUČNA DA SE ZAŠTITITE OD TEŠKIH BOLESTI: Stradaju MOZAK I PANKREAS, a potrebno je samo ovo da promenite

Autor Maja Gašić

Spavanje je izuzetno važno za celokupno zdravlje, a evo kakve sve komplikacije izaziva...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Možda mislite da dijabetes i demencija nemaju ništa zajedničko. Ali oni dele zajednički faktor rizika koji je uzrokovan istim stanjem. Reč koja igra ključnu ulogu u odbrani vašeg organizma od ovih bolesti jeste - spavanje!

Reč koja štiti mozak i pankreas

Ne potcenjujte važnost dobrog sna! Činjenica je da nedostatak sna može da utiče na zdravlje na duge staze. "Journal of Diabetes Care" navodi:

"Konstantan nedostatak sna i promene u obrascima spavanja između 20. i 40. godine povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. To znači da će trenutni kvalitet vašeg sna utiče na vaše zdravlje u kasnijem dobu."

Nedavna studija je otkrila i postojanje glimfnog sistema koji čisti mozak od nepotrebnih informacija. Dr Majken Nedergard, zamenik direktora Centra za transplantacijske neurohirurgije Univerziteta u Ročesteru i autor studije, rekao je:

"San je ključan za sistem čišćenja mozga od 'smeća', a naše istraživanje pokazuje da što je san dublji, to bolje. Ovo otkriće samo potvrđuje već postojeće dokaze da  kvalitet i trajanje sna mogu da predvide početak demencije i Alchajmerove bolesti ."

Glimfatički sistem funkcioniše samo kada osoba spava. U suštini, kompresuje moždane ćelije, ubrizgavajući cerebrospinalnu tečnost u mozak. Ovo poslednje takođe čisti mozak od "smeća", uključujući beta-amiloidne proteine, što dovodi do razvoja Alchajmerove bolesti.

Istraživanja pokazuju da nedostatak sna može da doprinese širokom spektru problema: oštećenju pamćenja, emocionalnoj obradi i teškoćama u učenju i, kao što je već pomenuto, dijabetesu.

Večernji ritual spavanja

Evo nekoliko korisnih saveta koji će pomoći da se što lakše uspavate i da vam san bude što kvalitetniji:

  • Izbegavajte elektonsko zračenje televizora, računara i mobilnog telefona – svi oni usporavaju proizvodnju melatonina u telu na oko 2 sata. Ako u spavaćoj sobi imate TV ili bilo koju drugi gedžet, razmislite o izbacivanju istih iz prostorije.
  • Pijete toplo mleko ili čaj od kamilice pre spavanja, pića za koja je poznato da oba imaju opuštajuća svojstva.
  • Slušajte mirnu ili tihu muziku.
  • Koristite umirujuće mirise poput ulja lavande i ruže.
  • Pročitajte neko prijatno štivo, nešto što vas neće uznemiriti, uplašiti, rastužiti, pa čak i nasmejati. Čitanje u krevetu može da spreči da zaspite, pa je preporuka da odložite knjigu sat vremena pre spavanja.
  • Nošenje udobne pidžame je odličan signal vašem mozgu da je vreme da se spremite za spavanje.
  • Izbegavajte fizičku aktivnost i nemojte jesti najmanje sat vremena pre spavanja, jer to samo stimuliše organizam.
  • Čak i ako ste navikli da idete u krevet u određeno vreme, vaše telo će se i dalje naviknuti na novi raspored ako mu date dovoljno vremena i budete u skladu sa novom navikom. Napravite večernju rutinu spavanja koja najbolje odgovara vašim ličnim potrebama.
  • Potrudite se da idete u krevet u isto vreme svake noći i na kraju naučite svoje telo i um da zaspite u isto vreme.

MONDO