Dnevni presek

KORONA BROJKE NA KLACKALICI: Blago smanjenje broja zaraženih i preminulih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.661 osobe od 13.554 testirana. Nažalost, još desetoro je preminulo, a na respiratorima se trenutno nalazi 40 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 690 inficiranih. 

Podsetimo, juče je u našoj zemlji bilo 1.915 zaraženih, 11 preminulih i 42 na respiratorima. 

Ovo je tema dana o virusu korona!

* Korona izaziva i psihičke poremećaje

Stručnjaci su upozoravaju na simptome korone koji su sve češće prisutni, iako se mnogima čini da je pandemiji uskoro kraj.

"Teška konfuzija, dezorijentacija i delirijum su, ponekad, jedini simptomi korone. Ovo se posebno odnosi na starije osobe", kaže dr Sundžia Švajg, osnivač i predsednik Kalifornijskog centra za funkcionalnu medicinu.

On upozorava da i konjunktivitis može biti simptom kovida, zajedno sa osetljivošću na svetlost i bolnim očima, a otkriveno je i da kovid utiče na mentalno zdravlje. 

"U jednoj studiji, više od polovine ljudi koji su bili zaraženi kovidom, prijavili su simptome depresije. Upala i imuni odgovor tela za sam virus su potencijalni razlozi zbog kojih se to može manifestovati, pored stresa zbog virusa. Kada je telo zaraženo, imuni sistem proizvodi citokine, hemokine i druge promotere upale. Ovi citokini su u velikoj meri odgovorni i mogu izazvati psihičke poremećaje poput depresije".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi