Zdravlje

DA LI JE BOLJE SMANJENJE ŽELUCA ILI ŽELUDAČNI BAJPAS: Srpski hirurg otkrio šta je OPASNIJE, a šta efikasnije

Autor Maja Gašić

Da li je bolji želudačni bajpas ili smanjenje želuca? Na ovo pitanje odgovorio je hirurg dr Dejan Veličković.

Izvor: Kaewmanee jiangsihui/Shutterstock.com/RTS/screenshot

Iako je potpuno jasno da je zdravstveni problem uvek bolje sprečiti nego lečiti, nekima borba sa viškom kilograma nije laka i nekada kilaža toliko poraste, da se taj trenutak kada je moguće preventivno nešto preuzeti, propusti.

Zbog toga je nekada neophodna operacija smanjenja želuca kako bi se zdravlje povratilo, i to ne samo zbog izgleda, već prvenstveno zbog zdravlja. Sve o tome razjasnio je doc. dr Dejan Veličković, hirurg sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, gostujući u emisiji "RTS Ordinacija".

Doktor je detaljno govorio o smanjenju želuca hirurškim procedurama, odnosno o tzv. proceduri "gastric sleeve surgery", kao i o želudačnom bajpasu - odnosno o metodi "gastric bypass surgery".

Na pitanje koja je od ove dve metode bezbednija i preporučljivija za pacijenta, hirurg kaže:

"Zavisno od pacijenta, naravno od njegovog zdravstvenog stanja, od njegovog indeksa telesne mase. Dakle, nije jedna operacija za sve pacijente. Obe su jako bezbedne, obe su sa jako niskim procentima morbiditeta, odnosno procenta komplikacija koje mogu da se jave, s tim što gastrični bajpas ima nešto viši procenat komplikacija. Nešto je tehnički zahtevnija operacija za hirurga", rekao je i dodatno objasnio da se obe vrste operacije rade u totalnoj anesteziji, laparoskopski, odnosno bez velikih rezova na trbuhu:

"Imate pet malih rezova od po centimetar na trbušnom zidu, gde uvodite instrumente kojima radite, između ostalog i kameru, i radite istu operaciju kao što bi ranije, pre 20- ako godina radili otvorenu operaciju".

Još je uporedio ove dve operacije:

"Što se tiče rezultata - vrlo su slični u smislu zadovoljavajućeg gubitka telesne mase i održavanja te novonastale telesne mase. Vrlo su slični što se tiče uticaja na ove bolesti kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, ali i slip apneja", rekao je lekar uz objašnjenje da je slip apneja pojava kada ne dišete tokom noći i da to može biti vrlo opasno i napraviti nove zdravstvene probleme.

Izvor: YouTube/Only Human

Gojazni i mršavi imaju istu veličinu želuca

On je razbio mit o tome da je veličina želuca jedne osobe približno ista veličini šake te osobe koja "meri" svoj želudac i rekao da su želudac mršave i gojazne osobe vrlo verovatno potpuno iste veličine:

"Ne postoji korelacija između veličine osobe i veličine želudac. Pojednostavljeno - svačiji želudac može da primi, u rastegnutom stanju, negde litar i po, čak i do dva, tečnosti. Dakle, ne postoji u tom smislu razlika da gojazne osobe imaju mnogo veći želudac i da je potrebno mnogo više hrane da ga napune".

Ipak, postavljeno je onda i logično pitanje - ako je to tako, zašto im se onda uopšte smanjuje želudac?

"Smanjuje se iz više razloga - jedan je što kad se smanji želudac jako se smanji kapacitet. Dakle možete da unosite možda 120 - 130 mililitara, nekada i manje i što u tom uklanjanju dela želuca koji se otklanja u toj operaciji luče se neki hormoni, koji su hormoni gladi, od kojih je najpoznatiji grelin. Nakon te operacije vi ne osećate glad dugo vremena, tako da to su neki načini kako ta operacija deluje", objasnio je hirurg.

MONDO/RTS