Zdravlje

U CRNOJ GORI POTVRĐEN PTIČJI GRIP: Simptomi mogu biti od BLAGIH DO TEŠKIH, a ovako se prenosi sa životinja na ljude!

Autor Tamara Veličković

Prvi znak ptičjeg gripa je povišena temperatura.

Izvor: Akin Ozcan/Shutterstock.com

Ptičji grip potvrđen je kod uginulih pelikana u rezervatu "Pančeva oka" kod Skadarskog jezera, saopštila je crnogorska Uprava za bezbednost hrane.

S obzirom na to da je prisustvo ove zaraze potvrđeno i u brojnim evropskim državama i zemljama regiona, navodi se da je pojava ptičjeg gripa sasvim očekivana u Crnoj Gori. On je izuzetno opasan za životinje, a njegovo širenje otežava sprečavanje i suzbijanje istog.

Ipak, koliko se ptičji grip često prenosi sa životinja na ljude i koji su simptomi?

Ptičji grip prvi put se pojavio u Kini 1996. godine, a godinu dana kasnije zabeležen je slučaj prenosa ptičjeg gripa sa ptice na čoveka, u vreme epidemije u Hong Kongu. Ozbiljna bolest disajnog sistema registrovana je kod 18 ljudi, od kojih je šestoro preminulo.

Ova bolest se može preneti sa životinje na čoveka, ali se to retko kada događa. Do zaraze je dolazilo ukoliko se neko izloži inficiranim životinjama ili boravi u okruženju koje je kontaminirano virusom.

Ipak, iako se dešavalo da ljudi jedni drugima prenesu grip putem bliskog kontakta, prenos sa čoveka na čoveka je izuzetno retka pojava.

Svetskoj zdravstvenoj organizaciji od 2003. godine prijavljeno je više stotina slučajeva infekcije kod ljudi. Kod velikog broja tih pacijenata bolest je pokazala agresivan klinički tok.

Simptomi

Posle inkubacije koja u proseku traje od dva do osam dana, javljaju se temperatura koja je viša od 38 °C, bol u grlu i kašalj, a u teškim slučajevima i respiratorni distres sindrom kao posledica virusne upale pluća.

Takođe, kao rane simptome bolesti pacijenti su prijavljivali dijareju, bolove u stomaku, povraćanje, bol u grudima, kao i konjuktivitis i krvarenje iz nosa i desni.

(MONDO)

Tagovi