Zdravlje

SRPSKI HIRURZI ODSTRANILI GIGANTSKI TUMOR OD 17 KG I POLA METRA: Dve godine je rastao, a ovo su bili PRVI SIMPTOMI

Autor Maja Gašić

Podvig hirurga sa VMA!

Izvor: VMA

Srpski hururzi sa Vojnomedicinske akademije, predvođeni potpukovnikom dr Miroslavom Mitrovićem i pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem, izveli su podvig. Oni su teško obolelom pacijentu izvadili ogroman tumor, čak 17 kilograma težak i prečnika pola metra.

Kako su objasnili za srpske medije, tumor koji je rastao pune dve godine zauzeo je desnu polovinu trbušne duplje pacijenta, pružajući se sve od jetre do dna male karlice, zahvatajući desni bubreg i ureter.

Lekari su prvo pokušali hemioterapijom da ga smanje, pacijent je prošao čak tri ciklusa, ali operacija je bila neminovna. Pre deset dana je opaki neprijatelj i hirurški odstranjen, a pacijent se oseća dobro i već je pušten na kućno lečenje.

"U pitanju je izuzetno maligni tumor koji može da raste do velikih dimenzija. U pitanju je pacijent koji ima 57 godina a pre dve godine osetio je simptome u vidu nelagodnosti, a zatim i bola u trbuhu. To je naročito bilo izraženo prilikom savijanja, a kako je vreme odmicalo i simptomi su se pogoršavali",  objasnio je dr Jovanović, a prenosi Blic.

Operacija tumora ovako ogromnih dimenzija, očekivano, trajala je dugo.

Izvor: VMA

"Tumor je zaista bio kompleksan i operacija je trajala pet sati. Rizično je bilo jer se naslanjao na vitalne krvne sudove poput aorte i donje šuplje vene. Sva creva su bila potisnuta na levu stranu trbuha zbog čega je imao problem i sa varenjem", otkrio je dr Jovanović.

Po njegovim rečima, pacijent se sada normalno jede i pije, oseća dobro i mnogo "lakše" jer mu je odstranjeno "strano telo" teško čitavih 17 kg. 

MONDO