Zdravlje

SRPSKI HIRURG KOJI JE OPERISAO TUMOR OD 17,5 KG OTKRIO SVE DETALJE: Kako izraslina izgleda i koji su PRVI SIMPTOMI

Autor Maja Gašić

Hirurg dr Miroslav Mitrović otkrio je detalje operacije tumora teškog više od 17 kg.

Izvor: VMA/TV Prva/screenshot

Srpski hururzi sa Vojnomedicinske akademije, predvođeni potpukovnikom dr Miroslavom Mitrovićem i pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem, izveli su podvig. Oni su teško obolelom pacijentu izvadili ogroman tumor, težak 17,5 kilograma i pečnika pola metra.

O tome kako je tekla operacija, koliko je trajala i kako se pacijent sada oseća, za Jutarnji progmam TV Prva govorio je potpukovnik doktor Miroslav Mitrović. Ono što je najvažnije, pacijent je dobro, otpušten je nakon deset dana od operacije na kućno lečenje, postoperativni tok je dobro protekao.

O kojoj vrsti tumora je reč, potpukovnik kaže:

"To je liposarkom, maligni tumor masnog tkiva, koji je postepeno rastao. Bolesnik je primao hemioterapiju koja je delom delovala, a posle nije. Postepeno je nastavio da raste. Učinjena je dijagnostika, multislajni skener i magnetna rezonanca abdomena i karlice. Određena je indikacija za operativno lečenje, a operacija je trajala šest sati. Nije to malo, ali jeste redovno za bolesti kojima se mi bavimo. Neophodno je da se odstrane svi delovi koji su bolesni, a sačuvaju zdravi, zato i traje operacija toliko dugo", kaže doktor. 

Na pitanje da li su kod ovog pacijenta odstranjeni svi bolesni delovi, potpukovnik kaže da makropski pacijent nema više bolesnih, odnosno kancerogenih delova. To znači da ne postoji bolest koja je vidljiva golim okom i na dodir. 

"U proceduri je odstranjen desni bubreg, desni nadbubreg, ostali organi su sačuvani. Deo mišića retroperitoneuma je odrstanjen, pacijent je bio dva sata na intenzivnoj nezi, a posle osam  dana u klinici za opštu hirurgiju. Sam period trajanja jeste bitan, ali bitinije da prođe bez ekscesa, da ne dođe do masovnog krvarenja. Posle operacije, bolesnik ne sme makrosopski da ima bolest", kaže doktor, a to s ekasnije, na svaka tri meseca proverava multislajsnim skenerom u magnetnom rezonancom. 

"To mu daje mogućnost da bude izlečen ili da bar jedno vreme bude bez makroskopski vidljivih bolesti. Tumor je poslat na mikroskopsku analizu, biće održan konzilijum koji će odrediti da li će biti potrebna terapija i kakva. Što daje mogućnost toj terapiju da deluje i protiv onih delova koji su makroskopski nevidljivi, jer sigurno postoje mikrosopski delovi bolesti", objašnjava hirurg Mitrović.

Pre par godina, dr Mitrović je operisao ženu koja je imala još veći tumor, od 18 kg. O tome koliko su takvi slučajevi česti, hirurg sa VMA kaže.

"Neki bolesnici duže vreme potiskuju svoje bolesti, pa se jave tek kad bolest naraste nekoliko kilograma i onda tek počinje dijagnostika", kaže doktor i objašnjava da je korona zakomplikovala uobičajene procedure lečenja i operacija. U ovakve slučajeve su uključeni su i plastični hirurzi.

"Ovaj tumor je veoma opasan, to je maligni tumor. Na sreću po ovog pacijenta se širio samo lokalno  a ume da se širi i drugačije - hematogeno, u pluća, kosti, itd. Nadamo se da smo ovog pacijenta, kome je to prva onkolopška operacija, za sva vremena izlečili."

Kako ovi tumori izgledaju i imaju li pacijenti svest o tome dok su im u telu?

Izvor: VMA

"Ukratko, to je masno tkivo, malo je čvršće od običnog, kao više neka loptica, ali sve je na jednom mestu. Raslo je iz desnog retroperitoneuma, zahvatilo desni bubreg, nadbubreg, potisnulo jetru, tako i debelo crevo sve do pankreasa, spustilo se karlice i, što je bitno, pritisnulo donju šuplju venu koja je bila spljoštena, tako da je pacijent već imao otoke nogu zbog toga", kaže hururg i dodaje da se onda krenulo sa hemioterapijama

Koji simptomi prate ovu vrstu maligniteta?

"Bolesnik je u početku oećao napetost u trbuhu i video je da raste, zato se javio i lekarima koji su započeli lečenje heimoterapijom. Ona je jedno vreme delovala, ali posle izvesnog vremena, videlo se da je samo hirurgija ta koja može da učini da pacijent bude izlečen ili bar jedno vreme da bude bez bolesti."

Budući da je težina tumora bila ogromna, koliko to pacijenta stavlja u rizik?

"To je indivudualno, nije isto ako pacijent ima 50 kg ili 100 kg. Isto, zavisi i da li će pacijent da potiskuje svoju bolest i misli da je normalno da mu se malo uvećao trbih, dok će neko doći bez ikakvog razloga. Na nama je da registrujemo da li stvarno postoji bolest i, ako postoji, koji će vid lečenja da se primeni."

Kako pacijent uopšte reaguje kada čuje da u sebi ima tumor od više od 17 kg?

"To zavisi od osobe do osobe. Neki pacijenti su, nažalost, malodušni, pa odmah uđu u neki vid depresije, a neki shvate da jedino hirurškom inervencijom mogu da se reše bolesti. Ovaj pacijent je bio veoma pozitivan."

Podvizi hururga sa VMA čsto zvuče neverovatbno, osim izvađenih tumora od 17 i 18 kg, pre par godina je bio i slučaj kada je ceo tim hirurga i ortopeda od natkolenice napravio novi jezik.

MONDO