Zdravlje

SRBI GUTAJU VIJAGRU KAO BOMBONE, A NE ZNAJU KAKVE SU NUSPOJAVE! Dr Kojović upozorio: Sami se leče i rizikuju SRČANI UDAR

Autor Nataša Petrović

Urolog objasnio sve o lečenju erektilne disfunkcije i upozorio na nuspojave vijagre i sličnih lekova.

Izvor: Shutterstock/TV Prva/screenshot

Vijagra je danas jedan od najpoznatijih lekova za lečenje erektilne disfunkcije, ali je prvobitno napravljena i korišćena za lečenje plućne hipertenzije. Srpski stručnjaci već neko vreme upozoravaju da muškarci, a posebno mladi momci, ove lekove gutaju kao bombone, o čemu je u emisiji 150 minuta na TV Prva govorio i urolog-hirurg dr Vladimir Kojović.

"Ne bih rekao da mladi imaju problem sa erektilnom disfunkcijom, koliko da imaju problem sa zloupotrebom tih medikamenata.To nisu naivni lekovi, oni su vazoaktivni, što znači da utiču na krvne sudove, šire sve krvne sudove, između ostalog i one u penisu, tako da njihove nuspojave nisu baš tako bezazlene. Neke mogu da budu jednostavne kao glavobolje, crvenilo itd., ali mogu da utiču i na krvne sudove u unutrašnjim organima i da dovedu do poremećaja, ima pacijenata koji ne bi smeli uopšte da uzimaju tu vrstu lekova".

Doktor je objasnio i zašto sve više mladih uzima te lekove i kakve posledice mogu da izazovu u njihovom mladom organizmu.

"Najčešće se radi o tome da ti mladići nemaju uopšte erektilnu disfunkciju nego nešto drugo što se zove strah od neuspeha, trema itd. Ovo su lekovi za erektilnu disfunkciju, a to je stanje koje se održava duže vreme, kada čovek ne može da postigne i održi erekciju za zadovoljavajući seksualni odnos. Kod mladića uglavnom može da izazove prolazne nuspojave poput glavobolje, ali oni nemaju problem, to je kao kad biste pili lekove protiv visokog pritiska, a nemate visok pritisak. U svakom slučaju bi trebalo da, ako imaju problem, da potraže stručnu pomoć".

Dr Kojović je istakao da muškarci u Srbiji često ne traže pomoć u lečenju erektilne disfunkcije, jer ih je sramota. Upozorio je i na opasnost samolečenja!

"Češće se odlučuju na samopomoć, pomoć prijatelja, malo gugla, internet itd. Pričaju s prijateljima, možda dobiju neku pogrešnu informaciju, nešto što pomaže jednoj osobi ne znači da će da pomogne nekom drugom, ljudi su različiti, imaju različite probleme. Treba da potraže stručnu pomoć, mora da se utvrdi zašto neko ima erektilnu disfunkciju ako je ima, to ne mora da bude samo psihološki problem, možda neko ima problem sa krvnim sudovima, suženje krvnih sudova u penisu za nas je jedan predznak srčanog udara, to je jedan jako bitan podatak".

Lečenje erektilne disfunkcije zavisi pre svega od uzroka, a kako je urolog objasnio, uzroci mogu biti različiti – hormonski disbalans, neurološki poremećaj...

"Inicijalna terapija ide od toga da se nađe uzrok, mogu da se uključe lekovi koje smo pomenuli, koji su vrlo efikasni u najvećem broju slučajeva, a ako oni ne pomognu onda imamo još neke metode, neke injekcije, udarne talase, koje su neke prelazne metode do hirurške metode. Jedna od čestih operacija koje izvodimo je ugradnja penilnog implanta, to je uređaj koji se ugrađuje u penis i omogućuje, uslovno rečeno, normalnu erekciju i normalan seksualni odnos. Potpuno je skriven, tako da ni pacijent ni partner to ne vide. To je dobro i efikasno rešenje, posebno kod onih koji godinama pate. Uvek ima rešenja", poručio je za kraj dr Kojović.

(MONDO)