Zdravlje

SMRT NIJE CRNA, VEĆ PLAVA! Naučnici uhvatili kamerom poslednje trenutke, evo u kom organu UMIRANJE POČINJE

Autor Maja Gašić

Naučnici su otkrili koje boje je smrt, a eksperiment je vršen nad crvima...

Izvor: Photographee.eu/Shutterstock.com/www.newscientist.com/printscreen

Smrt se obično povezuje sa crnom bojom, ali zapravo momenat umiranja zabeležen kamerom otkrio je nešto sasvim drugo. Smrt je zapravo plava i to fluorescentna! Mnogi ljudi su pričali o svojim iskustvima tokom kliničke smrti, ali ovo otkriće je nešto sasvim neočekivano...

Nekoliko sati pre umiranja, talas fluorescentno plave svetlosti se širi telom i preuzima sve funkcije dok se i poslednja živa ćelija ne ugasi i ne umre. Do ovog otkrića došli su britanski naučnici koji su snimili poslednje trenutke jednog crva.

Oni su zaključili da je fluorescentna "eksplozija" posledica tamnog pigmenta zvanog lipofuscin, koji se formira kada su proteini i masti oštećeni oksidacijom, kao što se dešava u ćelijama svih sisara (pa i ljudi) kako stare.

Dejvid Džems sa Instituta u Londonu i njegove kolege izložili su crva (vrsta "caenorhabditis elegans") visoko oksidirajućem okruženju, koje je trebalo da poveća nivo lipofuscina, a samim tim i nivo fluoroscentnog zračenja. Kako se ispostavilo, to se nije desilo.

Džemsova grupa je zatim proučavala poslednje trenutke života ovih crva pod mikroskopom. U svim slučajevima, videli su kako se smrt ćelija širi sa iste tačke u crevima životinje.

Dalje istraživanje je pokazalo da kako ćelije u crevima umiru, one oslobađaju kalcijum. Ona juri u susedne elije, izazivajući dalju smrt i oslobađanje hemikalija, antranilne kiseline, iz sićušnih struktura zvanih lizozomi. Kiselina postaje fluorescentna kada naiđe na okolnu ćelijsku citoplazmu, čija je pH vrednost veća nego unutar lizozoma.

"U moždanom ili srčanom udaru, ćelije umiru zbog blokiranja dotoka krvi", kaže Džems. "Ovi oštećeni delovi mogu da počnu da uništavaju žive ćelije kojima su okružene. Ako možemo da razumemo kako ovo širenje smrti funkcioniše kod crva, možda bismo jednog dana mogli da sprečimo smrt kod ljudi", kaže naučnik.

MONDO

Tagovi