Zdravlje

Sve što vas zanima o ugradnji implantata

Izvor Promo

Oralna hirurgija nam pruža potpuno revolucinarno rešenje za nedostajuće zube, a to je ugradnja implantata.

Izvor: Depositphotos

Reč je o proceduri koja vam može nadomestiti jedan, više ili čak sve zube koji vam fale. Veoma se jednostavno sprovodi, tako da pacijentima uglavnom ne pada teško.

U nastavku smo sastavili rezime na često postavljana pitanja, a odgovori na ista će vam dati informacije koje ste želeli da znate.

Šta su zubni implanti?
Izgledom liče na šraf izrađen od titanijuma, koji se ugrađuje u samu kost vilice, da bi se nadomestio nedostajući zub. Pravi se od materijala koji ne rđa, a naš organizam u potpunosti ga prihvata. Na njegovoj spoljašnjoj strani je navoj, koji se vrlo jednostavno i lako umeće u viličnu kost, pa tako procedura uglavnom nije mnogo bolna.

Svako ko ima zdrave zube, desni, navršenih 18 godina i dobro opšte zdravstveno stanje, jeste dobar kandidat za implantologiju. Tinejdžeri i mlađe osobe trebalo bi da sačekaju na ovu proceduru, jer može doći do komplikacija i nepravilnog pozicioniranja implanta, ako se ugrade prerano.

Kako teče procedura ugradnje implantata?
Stomatolog najpre pregleda zube pacijenta, a kad se uveri da su u dobrom stanju, prelazi na 3D snimak, kojim utvrđuje da li je odgovarajuća i vilična kost. Ako ustanovi da je sve u redu, prelazi se na ugradnju implantata, koja je vrlo jednostavna procedura i obavlja se rutinski. Tokom operacije u viličnu kost se ugrađuje implant, i to na mestu gde nervni završeci nisu previše osetljivi. Ukoliko se ipak plašite, u dogovoru sa svojim stomatologom možete popiti sedativ pre same intervencije.

Da li boli ugradnja implantata?
Procedura koja se odvija bez ikakvih komplikacija je skoro pa bezbolna, dok one složenije može pratiti bol i određena neprijatnost. Tokom same operacije pacijentima se daje lokalna anestezija, dok u nekim slučajevima i sedativ. Nakon same ugradnje verovatno ćete imati blaži otok, koji prestaje posle nekoliko dana. Ne morate se plašiti i pitati da li boli ugradnja implantata, jer pored zvuka brušenja i zavrtanja, nećete osetiti nikakav značajan bol.

Кako da se brinem o zubnim implantatima?
Vođenje brige o zubnim implantima je isto kao i negovanje prirodnih zuba. U oba slučaja je potrebno koristiti četkice, konac i tečnost za ispiranje usne duplje. Na tržištu možete pronaći razne druge proizvode, ali ova 3 su osnovna. Takođe je bitno ići na redovne kontrole kod stomatologa, na svakih 6 meseci.

Čak i nakon što oporavak posle ugradnje implanta prođe, treba slediti pravilnu oralnu higijenu, što znači čišćenje usne duplje svakog dana minimum 2 puta dnevno, posebno krunice i u delu oko implanta. Kada redovno sledite ove smernice, pospešićete svoj oporavak, dok će otok i blagi bol vrlo brzo nestati.

Koliko traje oporavak nakon ugradnje implantata?
Smernice koje treba pratiti nakon ove procedure slične su onima, koje se slede posle drugih hirurških intervencija. Stoga, da bi ste ubrzali oporavak nakon ugradnje implantata, možete stavljati hladne obloge na spoljašnju stranu desni koja je blago otekla.

Takođe bi bilo dobro izbegavati bilo kakve fizičke napore, hrskavu hranu, kao i vruće napitke, da bi zubni implanti srasli kako treba. S druge strane, u slučaju složenijih procedura, preporučuje se dijeta, koja se zasniva na konzumiranju mekših i tečnih namirnica.

Nakon što prođe mesec dana otkako ste se pridržavali ovakve ishrane, verovatno ćete moći da nastavite da konzumirate hranu koju obično uzimate. Ako se pacijenti brinu o svojim zubima na pravi način, oporavak nakon ugradnje implantata uglavnom nije vremenski dugotrajan, te se svi relativno brzo vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima.

Da li boli ugradnja implanta?
Kada dođe do složenijih procedura koje se tiču zubnih implantata, može se osetiti nešto jači bol, dok su jednostavnije intervencije uglavnom propraćene blažim otokom i malim neprijatnostima. Ukoliko vas zanima da li boli ugradnja implantata, ne morate strahovati, jer nema potrebe za tim.

Tokom operacije verovatno nećete osetiti jak bol, jer se pacijentima pre same procedure daje lokalna anestezija, a u nekim situacijama i sedativ. Sve što ćete osetiti su zvuk brušenja i vrlo malo neprijatnosti, a nakon operacije verovatno blaži bol i otok koji traju sve par dana nakon ugradnje.

Izvor: Depositphotos

Da li mogu nastati problemi sa zubnim implantima?
Iako možda znate da implanti zuba ne mogu imati karijes, to ne znači da bi neredovna oralna higijena trebalo da nam postane praksa. Vrlo je bitno redovno ih čistiti, jer ako dođe do toga da se hrana nagomila na jednom mestu, mogu se stvoriti određeni problemi. Tokom operacije, desni oko implanta se ušivaju koncima, i zato predstavljaju mesto koje je podložno gomilanju bakterija i hrane. Zato bi uvek, po završenom obroku, trebalo detaljnije očistiti desni i implante.

Iako veliki broj nas koristi samo četkicu za pranje zuba, to uglavnom nije dovoljno, već je potrebno koristiti i konac, dentalne četkice, kao i vodeni tuš. Ako niste znali, vodeni tuš se pokazao veoma efikasnim kod pacijenata koji imaju bilo kakve protetske radove, jer detaljno otklanja visok procenat bakterija. Kada su vaši implanti zuba negovani na adekvatan način i ako posećujete svog stomatologa 2 puta godišnje, izbeći ćete mogućnost nastanka bilo kakvih komplikacija.

Ugradnja implanta zuba – iskustva pacijenata
Čućete razna mišljenje ako odlučite da se raspitujete kakva je ugradnja implanta zuba. Iskustva ljudi, koji su nakon ove operacije sledili sve smernice stomatologa, su uglavnom pozitivna, jer su adekvatnom higijenom implanta umnogome doprineli bržem i uspešnijem oporavku. Oni koji su vodili nepravilnu oralnu higijenu po završetku procedure, uglavnom imaju negativne komentare kad je u pitanju ugradnja implantata.

Ali treba znati da nije sve u umešnim rukama stomatologa i njegovom znanju, već i u tome koliko pažnje će svako od nas posvetiti svojim zubnim implantima i pružiti im adekvatnu higijenu. Stoga, ako razmišljate da li će biti uspešna vaša ugradnja implanta zuba, iskustava koja ćete imati po završetku postoperativnog perioda, zavise, ne samo od stomatologa, već i od vas, odnosno vaše pažnje koju ćete posvetiti svojim zubima. Tokom konsultacije sa zubarom dobićete sve smernice, koje bi trebalo da sledite, da ne bi nastali bilo kakvi problemi sa zubnim implantima.

Koje su prednosti implanta zuba?
Ukoliko ste sigurni da ste pravi kandidat za ugradnju implantata, vreme je da saznate i druge prednosti:

- Ova procedura omogućava alveolarnoj kosti normalno funkcionisanje, onemogućavajući joj da atrofira;
- Zubni implanti nisu nelagodni, već se osećaju i izgledaju baš kao prirodni zubi;
- Kada se ugrađuje samo jedan implant, prilikom procedure ne dolazi do oštećenja ili brušenja susednih zuba;
- Krunice implantata imaju boju poput ostalih prirodnih zuba zbog čega se savršeno uklapaju sa ostatkom zubnog niza;
- U pitanju je jedina procedura koja popunjava prazninu na mestu nedostajućeg zuba;
- Zubni implanti su dugotrajni, kada se o njima brine na pravi način.

Kolika je cena implanta zuba?
Ukoliko vas zanima ugradnja zuba, cena je verovatno jedna od stavki koja je na vašoj listi pitanja. Kao potencijalni kandidat možda ste već čuli da za ugradnju implanta treba odvojiti nešto veću sumu novca. Prosečna cena implanta zuba kreće se oko 600 evra, i tiče se samo jednog komada.

Međutim, ako vam je potrebna ugradnja implanta cele vilice, verovatno pretpostavljate koja cena bi bila u pitanju. Mnoge ordinacije su uzele ovo u obzir, te ako odlučite da svoje poverenje pružite kvalitetnijim stomatološkim ordinacijama, cena implanta zuba ne morati biti vaša briga, jer vam se pruža mogućnost plaćanja na rate.

Ako smatrate da je ova procedura idealna opcija za vaše nedostajuće zube, u konsultaciji sa stomatoškom ordinacijom dobićete odgovore na sve što vas zanima. Tim vrhunskih stručnjaka će se pobrinuti da iz ordinacije izađete srećni i zadovoljni, a takođe će vam pružiti smernice koje će vam pomoći u bržem i uspešnijem oporavku.

Tagovi