Zdravlje

VIDOJU JE STALO SRCE ZBOG RESPIRATORNE INSUFICIJENCIJE: Evo šta je izaziva i koji su SIMPTOMI

Autor Maja Gašić

Otkriveno od čega je umro suprug Nikoline Pišek, a evo i na šta posebno treba obratiti pažnju.

Izvor: Shutterstock/ATA Images/Antonio Ahel

Vidoje Ristović, suprug voditeljke Nikoline Pišek, preminuo je pre par dana iznenada u 44. godini u salonu za masažu, a navodno se radilo o tretmanu strujom. Kako je u međuvremenu otkriveno, istoričar umetnosti se preko dana osećao dobro i nije se žalio ni na kakve zdravstvene tegobe sve do neposredno pred smrt.

Tokom masaže osetio je da mu nije dobro i požalio se terapeutkinji, ali već je bilo kasno, jer je nakon nekoliko trenutaka izdahnuo. U javnosti se neprestano nagađa šta je izazvalo smrt 44-godišnjeg Vidoja, a bilo je i glasina da je preminuo tokom intimnog odnosa. Upravo se oglasio i njegov otac Viktor Ristović, poznatiji kao Miša Grof, i otkrio šta je uzrokovalo smrt njegovog sina jedinca.

"Naša tuga za sinom je neizmerna, srce nam se cepa! Nije ni primereno ni da se drugi a kamo li ja bavim temama koje su toliko prizemne i sramotne u momentu kada nas je napustilo mlado i divno biće. Moram da kažem da moj sin nije umro tokom odnosa. Danas su mi stigli nalazi obdukcije. Do smrti je došlo usled respiratorne insuficijencije koja je uzrokovala popuštanje rada srčanog mišića", rekao je Miša Grof.

U galeriji pogledajte slike Vidoja Ristovića i Nikoline Pišek...

Šta je respiratorna insuficijencija?

Respiratorna insuficijencija nastaje kao posledica opstrukcije disajnih puteva, smanjenja respiratornih pokreta, poremećaja razmene gasova ili loše cirkulacije krvi u plućima. Kao posledica ovog akutnog ili hroničnog poremećaja respiratornog sistema javlja se nedovoljna količina kiseonika u krvi, a ponekad i nesposobnost odstranjivanja nakupljenog ugljen-dioksida.

Ovo opasno stanje se manifestuje se ubrzanim i otežanim disanjem koje je praćeno obilnim znojenjem, srčanom aritmijom i modrom bojom kože i sluzokože. Može da se javi u toku od nekoliko sati, pa sve do sedam dana, a već pri prvim simptomima je neophodno hitno se obratiti lekaru, jer posledice mogu biti fatalne.

Naglo pogoršanje praćeno je tahikardijom (ubrzanim radom srca) i arterijskom hipertenzijom. Koža je modra, topla i vlažna. Lice je podbulo, oči se sijaju, a očne jabučice su isturene.

Zašto se javlja?

Nekoliko vrsta stanja potencijalno može da rezultira respiratornom insuficijencijom:

  • Stanja koja smanjuju protok vazduha u pluća i van njega, uključujući fizičku opstrukciju stranim telima ili masama, i smanjenu sposobnost disanja usled lekova ili promena u grudima.
  • Stanja koja narušavaju snabdevanje pluća krvlju. Ona uključuju tromboembolijska stanja i stanja koja smanjuju izlaz desnog dela srca, kao što su zatajenje desnog dela srca i neki infarkti miokarda.
  • Uslovi koji ograničavaju sposobnost plućnog tkiva da razmenjuje kiseonik i ugljen dioksid između krvi i vazduha u plućima. Svaka bolest koja može oštetiti plućno tkivo može se uklopiti u ovu kategoriju.
  • Najčešći uzroci su (bez određenog redosleda) infekcije, bolest pluća, plućni edem, moždani udar, moždane povrede, trovanja, neuromišićne bolesti.

Kako se prepoznaje i dijagostikuje ?

Samo lekar može da postavi sumnju da se kod bolesnika razvija slabost disanja, a prvi korak je da se vrati ravnoteža i podigne nizak nivo kiseonika u krvi.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

MONDO