Zdravlje

KORONA BROJKE U PADU: U poslednja 24 sata manje od 450 novozaraženih, još tri osobe preminule

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 u Srbiji je registrovano 438 zaraženih koronom. Nažalost, još tri je preminulo, a na respiratorima se trenutno nalazi 18 kovid pacijenata. 

Podsetimo, prema jučerašnjem preseku je bilo 466 inficiranih, četvoro je preminulo, a na respiratorima je bilo 18 inficiranih. 

Ovo je tema dana o virusu korona!

* Nove vakcine stižu pred jesen

Epidemiolog dr Predrag Kon je trenutnu epidemiološku situaciju ocenio kao stabilnu, ali je istakao da epidemija još uvek nije završena. Njegov stav je da će korona mučiti čovečanstvo godinama, "ali ne u stepenu kako je do sada bilo", a najavio je i nove vakcine koje će najverovatnije stići pred jesen.

"Otkako je došlo do omikrona, sve vreme se spuštala težina kliničke slike, omikron sada već ima pet podvarijanti, svi oni mogu da preskoče imunitet, što je epidemiološki zanimljivo, a s druge strane nezgodno. Od vakcina se ne može dobiti efektivnost kakva je bila na samom početku, pa kad pratite kroz ove varijante, kod svake sledeće varijante je vakcina imala manju efektivnost. I to je ono što očekujemo, sa novim vakcinama koje se budu pojavile pred jesen, da bude odgovarajuća preporuka za vakcinaciju, pre svega onih najosetljivijih".

Dr Kon je dodao da će se "najverovatnije vakcina nekako menjati, nemamo baš jasne signale da je to na vidiku, ali očekuje se na jesen".

(MONDO)

Tagovi