Dnevni presek

SMANJEN BROJ PREMINULIH OD KORONE: Zaraženih opet više od 400, 14 osoba na respiratorima!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata korona potvrđena kod 426 osoba od 8.330 testiranih. Nažalost, još dvoje je preminulo, a na respiratorima se trenutno nalazi 14 kovid pacijenata. 

Podsetimo, juče je u našoj zemlji bilo 438 zaraženih koronom, tri osobe su preminule, dok ih je 18 bilo na respiratorima. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Korona će ostati još 100 godina sa nama

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je u "Uranku" na K1 televiziji da će korona ostati još sto godina, a možda i duže, u čovečanstvu. Kon je kazao da će se pojavljivati i nove verzije virusa koje će izazivati nove pandemije.

"Živećemo sa koronom u narednih sto godina, a možda i duže. Nikako nemam nameru da 'mračim' i svakako da to neće biti ovim intenzitetom, ali novi virus se pojavio i ostaje sa nama. Kao što se i virus menja, menjaće se i naš odgovor na prisustvo virusa, što znači da će kliničke slike biti lakše. Ali, pojavljivaće se sigurno nove varijante ovog virusa i izazivaće pandemije. Od novembra kada se pojavio, omikron je do danas stvorio pet podvarijanti. To znači da se virus dobro snalazi i prilagođava. Svaka od tih varijanti uspela je da izbegne imunitet stečen vakcinacijom ili preležanom bolešću", rekao je on.

* Simptomi postkovida kod mladih

Sve više se govori o posledicama korona virusa, posebno onim neurološkim, a neurolog dr Ranko Raičević je otkrio koje postkovid simptome najčešće prijavljuju mladi. 

"Imamo jedan značajan problem objektivnih smetnji, to je zamor, osećaj opšteg umora, to su opšti simptomi koji su najteži za dijagnostiku. Onda imamo pad kognitivnih funkcionisanja, ja imam kolege koji su i mlađi od mene, a prijavljuju neke zaboravnosti...", rekao je on, pa dodao da se javlja dosta mladih, na šta verovatno utiče i način života.

"Mislim da je to i način života, da ne zaboravimo i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, izmenu dana za noć, način života gde oni većinu stvari obavljaju u noćnim satima, čak i rad, a dan im služi za odmor, što je izmena evoluciona. Mozak čoveka je namešten za sistem dan-noć i te izmene nikako nisu fiziološke. Tako da baš mladi sada imaju neke nespecifične smetnje, otežano funkcionisanje, otežano održavanje pažnje, česte omaglice, ono što kažu magla u mozgu, sve su to neke posledice možda i direktnog oštećujućeg dejstva samog kovida".

(MONDO)

Tagovi