Zdravlje

SRPSKI LEKARI OČEKUJU MAJMUNSKE BOGINJE I KOD NAS: "Ako se samo jedna osoba zarazi, ovo prvo MORAMO da uradimo"

Autor Tamara Veličković

Majmunske boginje se šire svetom, a srpski lekari ističu da ih očekuju i kod nas.

Izvor: RTS/screenshot

U svetu je, u nekoliko zemalja, zabeležena infekcija majmunskim boginjama kod čoveka. Reč je o retkoj, obično blagoj infekciji, koja ipak može da bude i opasna, a prenosi se kontaktom sa inficiranim divljim životinjama.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je stručno-metodološko uputstvo zdravstvenim ustanovama u Srbiji u slučaju pojave majmunskih boginja.

Dermatovenerolog Lidija Kandolf ističe da očekuje njihovu pojavu i u Srbiji, dok epidemilog Branislav Tiodorović upozorava da moramo biti oprezni.

Prof. dr Lidija Kandolf kaže za RTS da je od koleginice infektologa iz Londona dobila informaciju da su se pojavili slučajevi majmunskih boginja koji nisu endemski, što znači da se javljaju i kod osoba koje nisu putovale u Afriku.

"Sad se pojavilo u Sloveniji i očekujemo, verovatno je neizostavno da će se pojaviti i ovde kod nas, imajući u vidu da smo mi i raskrsnica međunarodnog avionskog saobraćaja", rekla je Kandolf.

Kada se proglašava epidemija?

Dr Branislav Tiodorović otkriva da ne treba paničiti, ali da je vrlo važno da lekari na vreme otkriju prve slučajeve. Svi lekari, koji bi bili u situaciji da prepoznaju majmunske boginje ili da ih dijagnostifikuju, treba da imaju ozbiljnu potrebu za diferencijalnom dijagnozom na osipe i groznice izazivača drugih bolesti.

Tiodorović naglašava da je u uputstvu preporučeno da se, čim se pojavi prvi potvrđen slučaj majmunskih boginja, mora odmah proglasiti epidemija.

"Pitanje je i zašto zbog jedne bolesti to uraditi, jeste zbog jedne bolesti, ali je ona lako prenosiva", objasnio je Tiodorović.

(MONDO/RTS)