Zdravlje

LADY GAGA GODINAMA PROŽIVLJAVA PAKAO ZBOG BOLESTI: Teško se dijagnostikuje, a ovo su simptomi koji se javljaju!

Autor Nataša Petrović

Lady Gaga je pre pet godina objavila da trpi svakodnevne bolove zbog fibromijalgije, a evo koji su simptomi još karakteristični za ovu bolest.

Izvor: YouTube/E! News

Pre pet godina, 2017. svetski poznata pevačica Lady Gaga je objavila da pati od fibromijalgije – stanja koje uzrokuje bolove po celom telu i veoma utiče na svakodnevni život. Ona je zbog toga otkazivala nastupe, a više o hroničnom bolu koji trpi je otkrila u Netfliks dokumentarcu, Gaga: Five Foot 2, kako bi podigla svest o toj bolesti.

"Fibromijalgija je stanje koje je teško dijagnostikovati jer simptomi variraju od osobe do osobe. Ipak, neki uobičajeni simptomi mogu biti znak da i vi imate fibromijalgiju", kaže dr Tomi Mičel, a zatim otkriva koji su to simptomi.

"Fibromijalgija je medicinsko stanje koje karakterišu bolovi u telu i izražen bol kao odgovor na pritisak. Uobičajeni simptomi uključuju umor, probleme u spavanju i probleme u pamćenju. Nema leka za ovo stanje, ali postoje načini da se ublaže simptomi", kaže on.

Inače, uzrok fibromijalgije je nepoznat, ali stručnjaci kažu da riziku od ovog medicinskog stanja doprinose genetski faktori, fizičke ili emocionalne traume, kao i neke infekcije. Fizičke i emocionalne traume mogu da dovedu do promena u nervnom sistemu i tako učine osobu osetljivijom na bol.

Fibromijalgija može značajno da utiče na opšte zdravlje i blagostanje osobe, te da izazove probleme sa spavanjem, anksioznost, depresiju...

Jedan od prvih indikatora da nešto nije u redu može biti preosetljivost osobe na svetlo i zvuke.

"Nekim ljudima čak i zalupljena vraa izazivaju bol, dovodeći ih do anksioznosti. Pored toga što izaziva fizički bol, osetljivost na zvuk može da utiče i na probleme sa koncentracijom, spavanjem ili na umor", upozorava dr Mičel.

Doktor takođe ističe da i "moždana magla" može da bude jedan od simptoma ovog zdravstvenog stanja, što može da uključuje probleme sa koncentracijom ili zaboravnošću.

(MONDO)