Zdravlje

U HRVATSKOJ SE POJAVILE NOVE PODVARIJANTE OMIKRONA: Stručnjaci upozoravaju da su opasnije i zaraznije!

Autor Tamara Veličković

Nove podvarijante omikrona stigle su u Hrvatsku.

Izvor: youtube/screenshot/Global News

U Hrvatskoj su se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona i uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze tokom poslednje nedelje, saopštio je danas Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ).

U pitanju su podvarijante BA.4 i BA.5, za koje se smatra da su zaslužne za početak novog talasa kovid 19. Nova istraživanja pokazuju da su varijante BA.4 i BA.5 možda evoluirale kako bi podstakle inficiranje plućnog tkiva, što bi moglo da ih učini mnogo opasnijim.

Stručnjaci ističu da su osobe koje su vakcinisane, i dalje zaštićenije od težih oblika ovih podvarijanti, a direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić ističe da se "situacija pomno prati".

"Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su vakcinisani ili preboleli virus, ali većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da hronični bolesnici i dalje praktikuju epidemiološke mere i zaštitu, pa ih i dalje pozivamo da se vakcinišu", rekla je Markotić u izjavi za Hinu.

Inače, podvarijante BA.4 i BA.5 zvanično su označene kao zabrinjavajuće u Velikoj Britaniji 20. maja, nakon što su prvi put otkrivene u Južnoj Africi tokom januara i februara ove godine.

"Izgleda da se situacija vraća na opasniji oblik infekcije koji se spušta niže u pluća", objasnio je virusolog dr Stifen Grifin sa "University of Leeds", a eksperimenti pokazuju da se BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 efikasnije repliciraju u ljudskim plućnim ćelijama od BA.2.

(MONDO)

Tagovi