Zdravlje

KADA JE KRVARENJE IZMEĐU CIKLUSA OPASNO: Ginekolog otkrila najčešći uzrok - i PARTNER može da nastrada!

Autor Maja Gašić

Zašto se javlja krvarenje između ciklusa?

Izvor: Albina Gavrilovic/Shutterstock.com

Nije mali broj žena kojima se desilo da između ciklusa imaju krvarenje. Nekada je reč o samo nekoliko kapljica, nekada jetoliko obilno da se čini da je reč prevremenoj menstruaciji. Da li zbog toga treba otići kod lekara ili ne, žena najlčšeće presudi na osnovu toga koliko je krvarenje obilno, bolno i da li joj situacija deluje zabrinjavajuće.

A zašto se ovakvo krvarenje uopšte javlja i da li može da ukaže na neko potencijalno opasno stanje? Ginekolod dr Šahzadi Harper navela je najčešće uzroke ove pojave.

Po njenim rečima, jedan od uzroka mogu biti pilule za sprečavanje začeća.

"U zavisnosti od vrste kontracepcije koju koristite, ponekad možete da doživite krvarenje između menstruacija", kaže dr Harper.

Dr Harper je ukazala i da veoma često krvarenje između menstruacija može biti da ukazuje na prisustvo polno prenosive infekcije, kao što je na primer klamidija ili neke ozbiljnije, a što svakako uvek treba proveriti sa lekarom.

"Neobjašnjivi bol koji se javlja između ciklusa može da bude posledica polno prenosive bolesti ili inflamatorne bolesti karlice i treba ga istražiti. Važno je da uradite bris grlića materice i da uvek nosite kondom kako biste sprečili polno prenosive infekcije", istakla je doktorka.

MONDO