Zdravlje

KAD JE ČUO ŠIŠTANJE TAMO DOLE, ODLETEO JE KOD LEKARA! Opasna BOLEST TESTISA za koju niko nije čuo, a ovo su SIMPTOMI

Autor Maja Gašić

Retko oboljenje koje može da usmrti, a ispoljava se neobično! Pacijentima "šište" testisi!

Izvor: YouTube/MenAtPlay

Muškarac iz SAD, star 72 godine, bukvalno je otrčao u bolnicu kada su mu testisi počeli da ispuštaju uznemirujuć zvuk nalik "šištanju"! Osim ovog krajnje neobičnog simptoma, primetio je i da mu je lice oteklo, a mučio ga je i kratak dah.

Lekari su uradili detaljne analize i došli do zaključka da je ovaj vremešni gospodin prvi kome je dijagnostikovan "skrotum koji zviždi"!

"Muzički testisi", koliko god da smešno zvuče, po rečima lekara samo su jedan od znakova veoma opasnog stanja koje može da se završi i fatalno

Nakon što je uočio ova tri naizgled nepovezana simptoma, bukvalno odjurio kod lekara (najviše ga je uplašilo šištanje iz skrotuma), da bi se ispostavilo da je to bila najbolja odluka koju je mogao da donese. Lekari su ga poslali na skrener koji je pokazao da su mu pluća kolabirala, što znači da se vazduh "nakupljao" u njegovom telu.

A zašto su testisi ispuštali neobične zvuke? Ustanovljeno je da je otvorena rana na levoj strani skrotuma dozvoljavala "zarobljenim" vazduhu da izađe tako izazivajući neobičan zvuk nalik zviždanju. Ovaj čikica je dve godine ranije imao operaciju na testisima zbog oticanja, a ispostavilo se da mu rana nije u potpunosti zarasla.

Posebnu opasnost po oceni lekara je predstavljalo to što je postojao rizik da ovo stanje utiče na funkciju srca. Uz pomoć dve plastične cevi, lekari su ispustili problematičan vazduh, a pacijent je poslat u drugu bolnicu na dalje lečenje. Međutim, njegovo stanje se pogoršalo i lekari su bili prinuđeni da mu u grudi ubace još jednu cev, ali i da uklone testise.

Inače, ovo stanje "zviždućih testisa" nosi naziv pneumoskrotum, a reč je o izuzetno retkom stanju koje je do sada samo 60 puta zabeleženo u medicinskoj literaturi.

MONDO