Zdravlje

NAJVAŽNIJI TEST KOJI SVI TREBA DA ZNAJU TOKOM VRUĆINA: Doktor otkrio kako da sami proverite da li ste DEHIDRIRALI!

Autor Tamara Veličković

Kako biste uvek bili sigurni da ste daleko od kolabiranja zbog dehidriranosti tokom vrućina, primenite test koji traje nekoliko sekundi.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vreli dani uzrokuju povećan rizik od dehidratacije, pa je veoma važno unositi dosta vode. Ovo je posebno važno za ljude koji previše vremena provode napolju, u dobra najvećih vrućina.

Dehidratacijom se označava manjak vode i elektrolita u organizmu. Može se dogoditi bilo kome, a kada se dogodi, povećava se nivo natrijuma u krvi, što može izazvati reakcije tela poput žeđi, malaksalosti, otežanog govora, ubrzanog rada srca, smanjuje se zapremina urina.

Stručnjaci ističu važnost testa koji svako može da primeni, gde god da se nalazi. Traje nekoliko sekundi, a na taj način možete saznati da li ste blizu dehidratacije. Reč je o stiskanju kože. Sve što treba da uradite, jeste da uštipnete kožu na ruci.

Koža sa normalnom elastičnošću, brzo se vraća u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidratacija uzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj. To znači da je vreme da popijete vodu.

Međutim, postoje još bolji pokazatelji da je telu potrebna voda.

"Pre bih dehidrataciju povezao sa fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta. Budući da sam dermatolog, lako se može videti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost", kaže nemački dermatolog i nagalašava da koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti u oragnizmu.

"Za vreme najvećih vrućina treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno. Teško možete popiti previše", savetuje doktor.

(MONDO)