Zdravlje

BEOGRAĐANI OVIH DANA PRIJAVLJUJU PTICE, STIGLO UPOZORENJE: Ne prilazite im, luče VIRUS od kog je umrla Mira Furlan!

Autor Tamara Veličković

Ako vidite bolesnu vranu ili svraku na ulici, nikako im ne prilazite jer možete da se zarazite virusom Zapadnog Nila!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Beograđani su tokom proteklih dana prijavljivali veliki broj ptica - jedinki sivih vrana i svraka koje ispoljavaju simptome tipične za groznicu Zapadnog Nila. Ukoliko primetite da ptice ne reaguju na vaše prisustvo, da su na tlu, leže na boku i ne kreću se, nemojte im prilaziti.

Povodom sve češćih reakcija građana, regovalo je Društvo za zaštitu ptica u Srbiji. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u letnjem periodu, kada je aktivnost komaraca najveća. Najveći broj obolelih registruje se od maja do oktobra.

U Srbiji je tokom poslednjih godina dramatično povećan broj, učestalost i težina oboljenja sa neurološkim poremećajima kod ptica, ljudi i konja, predstavljući značajan problem veterinarskog i javnog zdravlja.

"Ptice iz porodice vrana (Corvidae) su izgleda najprijemčivije za ovaj virus. Nakon što se preko komarca inficira, vrana luči velike količine virusa putem fecesa, što dovodi do lakog prenošenja među pticama. Virus zapadnog Nila takođe pogađa i sisare, pre svega konje i ljude", poručuju iz Društva.

U periodu od 2012. do 2020. godine u Srbiji su registrovana ukupno 1.032 slučaja groznice Zapadnog Nila kod ljudi, a u istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda.

"Molimo vas da ptice sumnjivog zdravstvenog statusa ne uzimate kod sebe, ne odnosite u svoje domove, već da pozovete zoohigijenske službe (u Beogradu "JKP Veterinu Beograd", u Novom Sadu JKP "Zoohigijena i Veterina Novi Sad") ili regionalne veterinarske institute", apeluju stručnjaci za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Podsetimo, glumica Mira Furlan je duže vreme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je preneo zaraženi komarac, zbog čega je i preminula u 65. godini.

(MONDO/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)