Zdravlje

SAVIJANJE POLNOG ORGANA JE SVE ČEŠĆA BOLEST KOD MUŠKARACA: Sprečava intimne odnose i smanjuje dužinu, ovo su SIMPTOMI!

Autor Tamara Veličković

Pejronijeva bolest ili krivljenje polnog organa kod muškaraca je sve češća, ne ignorišite simptome.

Izvor: staras/Shutterstock.com

Pejronijeva bolest se karakteriše postojanjem čvora ili tvrde izrasline na jednom delu polnog organa. Najčešće se nalazi pri korenu, zbog čega nastaje iskrivljenje pri nastajanju erekcije.

Lekari ističu da je ova bolest sve češća kod jačeg pola, koji iskrivljeni polni organ ne shvataju ozbiljno. Pejronijeva bolest može da učini se*s gotovo nemogućim, a u ekstremnim slučajevima potrebna je operacija.

Ova pojava uzrokuje da se muški polni organ savija na abnormalne načine, a što se duže ne leči, to može postati gore. Iako još uvek nije utvrđeno šta tačno uzrokuje Pejronijevu bolest, veruje se da nastaje ponovljenim povredama polnog organa, najverovatnije tokom intimnog odnosa.

Međutim, to nije uvek slučaj. U toku su istraživanja koja će utvrditi da li je povezana i sa drugim stanjem, kao što su poremećaji vezivnog tkiva. Prema podacima, 4 od 100 muškaraca starosti od 40 do 70 godina pati od Pejronijeve bolesti, koja se može pojaviti u bilo kom uzrastu.

Simptomi

Blage zakrivljenosti mogu biti normalne i ne moraju biti razlog za brigu, ali muškarci bi ipak trebalo da paze na bilo kakve značajne promene u obliku i veličini, jer se simptomi Pejronijeve bolesti mogu pojaviti postepeno.

Ovo su osnovni simptomi:

  • postojanje tvrdih izraslina
  • krivljenje (deformacija)
  • skraćenje dužine polnog organa
  • bolne erekcije
  • otežan ili potpuno onemogućen intiman odnos
  • erektilna disfunkcija

Lečenje

Tretman će najverovatnije uključivati uzimanje lekova tokom prvih 12 meseci da bi se videlo da li ima poboljšanja pre nego što se pređe na injekcije. Ovo stanje se obično stabilizuje nakon tri do 12 meseci, dok bol koji se oseća tokom erekcije uglavnom popušta nakon jedne ili dve godine. U ekstremnim slučajevima, jedini način lečenja Pejronijeve bolesti može biti operacija.

(MONDO)