Zdravlje

AKO UZIMATE LEKOVE ZA SRCE, OVO MORATE DA ZNATE! Kardiolog otkriva kako toplo vreme menja njihovo dejstvo – ČUVAJTE SE!

Autor Maja Gašić

Toplo vreme menja dejstvo lekova za srce i krvne sudove!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dejstvo lekova može da se promeni pod uticajem toplote kod osoba sa oboljenjima srca i krvnih sudova, ističu lekari. Oni kažu da bi bilo najbolje da sve što radite, bilo da je sređivanje kuće, bašte, idete kod lekara ili u prodavnicu, to činite pre 11 ili posle 17 sati.

"Po toplom vremenu, pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima treba da budu posebno pažljivi prema svom telu, jer se pod uticajem visokih temperatura šire krvni sudovi, pa lekovi mogu da deluju drugačije. Znoj oslobađa značajnu količinu važnih elemenata u tragovima koji su odgovorni za regulisanje srčanog ritma, a kod obilnog znojenja krv postaje gušća i sklona trombozi", objašnjava ruska kardiološkinja Anastasija Lebedeva.

Doktorka je napomenula da pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima na vrućini treba češće da budu u hladnoj prostoriji i izbegavaju visoke temperature.

"Bolje je da šetate, radite u bašti, planirate odlaske u prodavnicu ili kod lekara pre 11 sati prepodne ili posle 17 sati popodne. Ako se opuštate u blizini vode, neophodno je da budete u hladu. Ako je voda veoma hladna, velika temperaturna razlika može da izazove vazospazam, odnosno grčenje krvnih sudova", dodala je ona.

Kardiološkinja je pojasnila i da visoke temperature predstavljaju najveću opasnost po zdravlje starijih i teško pokretnih pacijenata.

"Takvim osobama je neophodno da se obezbedi boravak u rashlađenoj prostoriji. Ukoliko nemate klimu, možete da koristite ventilatore, navucite roletne na prozore kako biste izbegli direktnu sunčevu svetlost, pijte vodu čak i kad niste žedni jer pacijenti sa cerebrovaskularnim oboljenjima ne osećaju uvek žeđ, čal i kada imaju nedostatak tečnosti u telu", rekla je Lebedeva.

Doktorka je dodala i da hrana tokom vrućina treba da bude lagana, da sadrži dosta sezonskog povrća i voća, kao i da bi bilo dobro izbegavati brzu hranu i slatka gazirana pića. Žeđ ćete najbolje utažiti hladnom vodom.

"Treba redovno da uzimate lekove koje vam je propisao lekar. Na vrućini se povećava rizik od razvoja neželjenih efekata lečenja, posebno se često smanjuje prethodno povišen krvni pritisak, ali nikako ne treba da odbacite sve lekove kako biste snizili pritisak. Svakako posetite lekara kako biste napravili plan o potencijalnom smanjenju doze tokom vrućeg vremena", zaključila je Lebedeva.

MONDO