NI SLUČAJNO NE PIJTE VODU IZ FLAŠICE KOJA SE ZAGREJALA NA SUNCU: Niste ni svesni koliko je to opasno, a ovo je razlog!

Stručnjaci upozoravaju da nikako ne pijete vodu iz plastične flašice koja se zagrejala na suncu jer tako u vodu dospeva mnogo štetnih sastojaka iz plastike!

Shuttertstock/Dobo Kristian

Stručnjaci neprestano govore koliko je važno da budemo hidrirani, posebno leti, kada su temperature više, pa se više znojimo i gubimo tečnost. Mnogi će vam savetovati da leti nigde ne idete bez flašice vode, ali postoji jedna važna stvar u vezi sa tim koju bi trebalo da znate.

Većini je najzgodnije da usput kupi flašicu vode, neki je i koriste iznova i dopunjavaju svežom vodom, ali ova navika može da skupo da vas košta jer može da bude veoma opasno da pijete vodu iz plastične flašice koja se ugrejala (a na visokim temperaturama teško možete da izbegnete da se ugreje...).

Neće vam ništa biti ako jednom popijte vodu iz plastične flašice koja se na suncu zagrejala, ali ako to uporno radite, ne činite sebi uslugu.

Stvar je u tome da što se više ugreje plastična flašica, to više sastojaka iz te plastike prelazi u vodu koju zatim pijemo.

Plastične flašice se uglavnom prave od polietilen tereftalata, pa kada se zagreju, ovaj materijla otpušta hemikaliju koja se zove bisfenol A i poznat je pod oznakom BPA.

Neke studije su dokazale da ovaj sastojak ima veoma loš uticaj na zdravlje dece i generalno se smatra kancerogenim.

Profesorka Lina Ma nedavno je sprovela eksperiment sa svojim timom naučnika, kako bi ispitali hemikalije koje se oslobađaju iz flašica 16 različitih brendova vode nakon što stoje na temperaturi od 70 stepeni Celzijusovih četiri nedelje, a rezultati su "najgori mogući scenario za ljude".

Studija je utvrdila da se nivo BPA povećava kada flašica sa vodom stoji na toplom, zbog čega profesorka Ma upozorava da ni slučajno ne pijete vodu nakon što vam je flašica danima ostala, recimo, u automobilu tokom vrelih letnjih dana.

BPA se inače povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima, poput problema sa reproduktivnim zdravljem, imunitetom, neurološkim problemima... Takođe, ovaj sastojak povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, metaboličkih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2.

(MONDO)