Zdravlje

PRVI SIMPTOMI SVIH VRSTA RAKA SU ISTI I DELUJU BEZAZLENO: Evo kako da razlikujete kancer PLUĆA, CREVA, PROSTATE I GRLA

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su simptomi raka pluća, creva, prostate i grla!

Izvor: Jelena Zelen/Shutterstock.com

U ranim stadijumima raka limfni čvorovi se često povećavaju i apetit se pogoršava, kažu  onkolozi i naglašavaju da postoje simptomi upozorenja koji su zajednički za sve vrste kancera.

Skup simptoma u početnoj fazi onkoloških bolesti nije specifičan i može da ukazuje na prisustvo drugih patologija. Osim, povećanja limfnih čvorova i gubitka apetita, bolest se najčešće manifestuje temperaturom i slabošću koja nemaju očigledan uzrok, umorom, gubitkom težine a da prethodno nije menjana ishrana, itd.

"Ako se takvi simptomi pojave a da ne postoje klinički znakovi nekog drugog oboljenja, neophodnoje da se odmah obratite onkologu", savetuju stručnjaci sa Klivlendske klinike. 

Specifični simptomi raka obično počinju da se javljaju kasnije i zavise od toga gde se maligna neoplazma nalazi. Konkretno, za karcinom ždrela i larinksa karakteristični su promuklost, otežano disanje, otežano gutanje, a za rak štitaste žlezde - osećaj knedle u grlu i primetno povećanje veličine žlezde.

Rak pluća često prati kašalj sa sluzi, rak prostate može da se manifestuje bolovima u leđima i problemima sa mokrenjem, a rak želuca ili creva mučninom, povraćanjem i problemima sa varenjem.

MONDO