Zdravlje

PROGLAŠENA UZBUNA! VANREDNA SITUACIJA ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA: Dramatična mera SZO - OPASNOST preti svetu!

Autor Maja Gašić

SZO proglasila vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja.

Izvor: Berkay Ataseven/Shutterstock.com

Svetska zdravstvena organizacija danas je donela odluku da proglasi globalnu uzbunu zbog epidemije majmunskih boginja, koju je nazvala "globalnom vanrednom zdravstvenom situacijom".

Ova bolest je do sada registrovana u 70 zemalja širom sveta. Iako odavno postoji u delovima centralne i zapadne Afrike, nije bilo očekivano da će izazvati velike epidemije van kontinenta, niti da će tako buknuti u Evropi, Severnoj Americi i drugim delovima planete.

Proglašenje globalne uzbune znači da je izbijanje majmunskih boginja "važna alarmantna situacija" koja predstavlja opasnost po ljudske živote i koja zahteva koordinisano dejstvo svih zemalja sveta. Svetska zdravstvena organizacija je prethodno objavila uzbune za javno zdravlje u krizama pandemije Kovid-19, ebole 2016, zika virusa 2016. i u trenutnim naporima da se iskoreni polio.

Proglašenje uzbune uglavnom služi kao apel da se više globanih resursa i pažnje usmeri ka izbijanju epidemije. Prethodne slične najave imale su različite epiloge, jer zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija uglavnom nema moć da natera države da reaguju.

Do sada je u Srbiji registrovano devet slučajeva majmunskih boginja, od kojih je većina sa teritorije Beograda, dok su dva slučaja zabeležena u Vojvodini.

Šta da radite ako dobijete majmunske boginje?

Ako sumnjate da ste možda zaraženi majmunskim boginjama, trebalo bi da se izolujete od fizičkog kontakta sa drugima i odmah potražite savet lekara.

Početni simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bol u mišićima, otok i bol u leđima. Osip i lezije se tada obično pojavljuju na licu, rukama, stopalima, očima, ustima ili genitalijama u roku od jednog do pet dana. Ti osipi se pretvaraju u "izbočine", a zatim u plikove, koji se pune belom tečnošću pre nego što"puknu".

Mnogi simptomi ovog virusa mogu da se lako pomešaju sa drugim bolestima, kao što su vodene boginje, herpes ili sifilis, pa je izuzetno važno da posetite lekara koji će dati tačnu dijagnozu. Bolest je obično blaga i većina ljudi se oporavlja u roku od dve do četiri nedelje.

SZO je ranije proglasila vanredne situacije zbog pandemije kovida-19, ebole u ​​zapadnoj Africi 2014, virusa zika u Latinskoj Americi 2016...

MONDO