Zdravlje

5 ZNAKOVA KOJI POKAZUJU DA IMATE PROBLEMA SA ZDRAVLJEM: Ako primetite ove simptome, odmah zakažite pregled kod lekara!

Autor Tamara Veličković

Postoje uobičajeni znaci koje možete ignorisati, a zapravo pokazuju da imate problema sa zdravljem.

Izvor: Shutterstock/Andrey_Popov

Iako možda nisu svi razlog za zabrinutost, neki uobičajeni znaci koje nam naša tela daju kao upozorenja o većim problemima, često se ignorišu. Kada je zdravlje u pitanju, uvek je bolje biti siguran i proveriti nego žaliti kad bude kasno.

Ukoliko primetite neke od simptoma koji slede u nastavku, onda treba da zakažete pregled kod lekara.

Perut i gubitak kose

Imati ljuskavo vlasište može biti čest problem, ali ako je upareno sa gubitkom kose, to može biti znak nedostatka važnih vitamina i hranljivih materija. Nizak nivo cinka, vitamina B2, B3, B6 i B7, kao i gvožđa, mogu biti uzrok ovog svakodnevnog problema.

Naborane ruke i prsti

Pojavljivanje bora na našim telima je normalan i zdrav znak starenja, a prsti su nam obično naborani kada ostanemo u vodi duži vremenski period. Ipak, kada naše ruke počnu da izgledaju više naborano i gube elastičnost brže od drugih delova tela, možda vam telo šalje upozorenje. Bore na prstima bez ikakvog izlaganja vodi mogu značiti dehidrataciju, lošu cirkulaciju krvi ili problem sa štitnom žlezdom.

Bele mrlje na jeziku

Zdrav jezik obično ima ružičastu boju. Ako primetite da se na vašem jeziku pojavljuju bele mrlje, to može biti znak oralnog drozda, koji je veoma čest kod ljudi koji imaju dijabetes. Ponekad mogu biti znak neadekvatne oralne nege, tako da bi poboljšanje oralne higijene moglo da reši problem.

Osip na koži

Obično je crvena koža i svrab znak ekcema, ali ponekad osip, uz temperaturu, može biti uzrokovan i infekcijom ili dodirivanjem određenih biljaka. Čak i ako ne izgledaju opasno, tačke se mogu proširiti, pa se preporučuje da ih pregleda lekar.

Otečeni zglobovi

Otečeni zglobovi su uobičajen znak trudnoće, ali ako ne očekujete dete, to može da označava lošu cirkulaciju krvi, probleme sa srcem ili nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu. Manje ozbiljan uzrok ovog simptoma je konzumiranje previše soli, što može dovesti do zadržavanja vode.

(MONDO)