Sprečite!

NAMIRNICE I KOZMETIKA KOJE STALNO KORISTIMO IZAZIVAJU ALERGIJU NA SUNCE: Obično su bezopasne, ali LETI PRAVE HAOS u telu

Autor Maja Gašić

Šta izaziva alergiju na sunce?

Izvor: Shutterstock/Tik.tak

Dermatovenerološkinja Ana Žilkina upozorila je da neke komponente kozmetike, kućne hemije i lekova mogu da izazovu alergiju na sunce.

Alergija na sunce se definiše na odsustvo normalnog odgovora kože na ultraljubičasto zračenje. Simptomi često deluju veoma bezazleno, pa većina i ne shvara da ima problem.

"Alergija na sunce se manifestuje na otvorenim delovima tela u vidu crvenila i otoka kože, veoma sitnog osipa koji svrbi. Ključnu ulogu u ovoj patološkoj reakciji kože imaju fotosenzibilizatori - supstance koje povećavaju osetljivost kože na ultraljubičasto zračenje", rekla je Žilkina.

Doktorka je objasnila da se fotosenzibilizatori nalaze u biljkama poput peršuna, celera, hajdučke trave, kantariona, smokve i heljde, kao i nekih drugih. Fotoalergeni se takođe mogu naći u kremama za sunčanje, kozmetici, parfemima, sapunima, šamponima i kućnim hemikalijama.

Što se tiče lekova, u ovom slučaju može doći do alergijske reakcije zbog upotrebe lekova protiv bolova sa ketoprofenom, nekim antibioticima, trankvilizatorima i antidepresivima.

Dermatolozi upozoravaju i da određene grupe ljudi ne bi trebalo da se sunčaju, a to su oni sa "ružičastom" kožom, plavim očima i plavom ili crvenom kosom, jer podležu negativnim efektima ultraljubičastog zračenja.

MONDO

Tagovi